Uwaga! naczynie z zapiekanką po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!
Przygotowanie:
400 g tortellini ugotować w garnku z osoloną wodą według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
Do cebuli wlać 40 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę i 150 g czerwonej papryki również pokrojonej w mniejszą kostkę. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, farsz wysypać z naczynia do osobnej miseczki.
W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 200 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii i szczyptę ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C. Czas 5 minut, prędkość 1.
Zdjąć pokrywę, sos wylać do miseczki.
Na dno naczynia do zapiekania wysypać połowę tortellini, połowę farszu z kiełbasą, wylać połowę sosu i posypać około 70 g tartego sera mozzarella. Na wierzch wysypać resztę tortellini, resztę farszu, wylać resztę sosu, a na to posypać pozostałe 130 g tartego sera mozzarella.
Piekarnik nagrzać do 170°C, piec zapiekankę około 20 minut.
Pyszne, łatwo się robi i dość szybko. Niedługo robię drugi raz ale troszkę więcej sosu polecam tak 250-300 passaty. Ja zrobiłem o 100 gram tortellini więcej może dla tego trochę brakowało ale sos jest pyszny i aromatyczny dla tego spróbuję dać więcej.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Pyszne, łatwo się robi i dość szybko. Niedługo robię drugi raz ale troszkę więcej sosu polecam tak 250-300 passaty. Ja zrobiłem o 100 gram tortellini więcej może dla tego trochę brakowało ale sos jest pyszny i aromatyczny dla tego spróbuję dać więcej.
Dziękujemy za komentarz i podpowiedź. Super:-)