Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Zapiekanka z tortellini i kiełbasą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
10 minut
Czas pieczenia:
25 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 400 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
  • 70 g cebuli
  • 200 g kiełbasy typu Śląska
  • 150 g czerwonej papryki
  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 200 g passaty pomidorowej
  • 40 g oleju
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki bazylii
  • szczypta ostrej mielonej papryki
Dodatkowe:

naczynie do zapiekania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga! naczynie z zapiekanką po wyjęciu z piekarnika jest gorące!!!

Przygotowanie:
  1. 400 g tortellini ugotować w garnku z osoloną wodą według instrukcji na opakowaniu, odcedzić na sitku.
  2. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 70 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  3. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
  4. Do cebuli wlać 40 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, dodać do naczynia 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę i 150 g czerwonej papryki również pokrojonej w mniejszą kostkę. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko razem podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 5 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę, farsz wysypać z naczynia do osobnej miseczki.
  7. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 200 g passaty pomidorowej, wsypać pół łyżeczki soli, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki bazylii i szczyptę ostrej mielonej papryki. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować sos. Temperatura 100°C. Czas 5 minut, prędkość 1.
  8. Zdjąć pokrywę, sos wylać do miseczki.
  9. Na dno naczynia do zapiekania wysypać połowę tortellini, połowę farszu z kiełbasą, wylać połowę sosu i posypać około 70 g tartego sera mozzarella. Na wierzch wysypać resztę tortellini, resztę farszu, wylać resztę sosu, a na to posypać pozostałe 130 g tartego sera mozzarella.
  10. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec zapiekankę około 20 minut.
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Yarro1974

Pyszne, łatwo się robi i dość szybko. Niedługo robię drugi raz ale troszkę więcej sosu polecam tak 250-300 passaty. Ja zrobiłem o 100 gram tortellini więcej może dla tego trochę brakowało ale sos jest pyszny i aromatyczny dla tego spróbuję dać więcej.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź. Super:-)

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek