Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wege pasta z soczewicy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 50 ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pasta ma uniwersalne zastosowanie. Można ją podawać np.  z pieczywem lub jako nadzienie do naleśników, krokietów, pierogów itp. Można również uformować z niej niewielkie kotleciki, upiec w piekarniku lub usmażyć na oleju i podawać jako danie obiadowe.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: pieczarki umyć, cebulę i czosnek obrać. Cebulę przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć pieczarki, cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać pieczarki ze ścianek naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dodać kaszę, soczewicę, wszystkie przyprawy i wodę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać pastę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować ponownie – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy