Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wege pasta z soczewicy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
6
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 250 g ugotowanej zielonej soczewicy
  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
  • 50 ml wody
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Pasta ma uniwersalne zastosowanie. Można ją podawać np.  z pieczywem lub jako nadzienie do naleśników, krokietów, pierogów itp. Można również uformować z niej niewielkie kotleciki, upiec w piekarniku lub usmażyć na oleju i podawać jako danie obiadowe.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: pieczarki umyć, cebulę i czosnek obrać. Cebulę przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć pieczarki, cebulę i czosnek. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać pieczarki ze ścianek naczynia. Wlać oliwę, zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, dodać kaszę, soczewicę, wszystkie przyprawy i wodę. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 30 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać pastę ze ścianek naczynia. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować ponownie – czas 30 sekund, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć pastę do innego naczynia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Renia

Bardzo smaczna pasta. W przepisie jest dodaj 50 ml wody, ja nie dodawałam.

Last edited 1 rok temu by Polosianka
joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek