Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta około 1 godzina
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 - 30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • koszyczek
Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypywania
  • 250 g batatów
  • 14 g drożdży instant (suszonych)-2 paczki
  • 100 g mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe, sojowe)
  • 120 g cukru
  • 100 g oleju
  • 80 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Szczypta soli
  • 1, 5 litra wody
Dodatkowe:
  • Cukier puder do posypania
  • Olej i mąka do obsypania formy
  • Nieduża forma do babki o średnicy (w szerszym miejscu ok. 18-19 cm)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Babkę można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie:
  1. 250 g batatów obrać, pokroić w nieduże kawałki, włożyć do koszyczka.
  2. Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, zamknąć pokrywę, zagotować wodę – program gotowanie.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z batatami. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek. Bataty przestudzić, wodę wylać.
  5. Do dzbanka włożyć nóż i ugotowane bataty, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 3.
  6. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, za pomocą łopatki przełożyć bataty do innego naczynia.
  7. Formę do babki starannie wysmarować olejem, obsypać mąką.
  8. W dzbanku umieścić nóż, wlać 100 g mleka roślinnego, wsypać 400 g mąki pszennej, 14 g drożdży instant, 120 g cukru, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.
  9. Otworzyć pokrywę, do ciasta dodać ok 250 g puree z batatów i 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Zmiksować wlewając stopniowo 100 g oleju przez otwór w pokrywie – czas 25 sekund, prędkość 4.
  10. Wyrabiać ciasto – program wyrabianie, czas 3 minuty prędkość 2 .
  11. Otworzyć pokrywę, masę przełożyć do przygotowanej formy na babkę. Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
  12. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 25 – 30 aż skórka będzie rumiana. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest suche w środku, jeśli nie, zmniejszyć temperaturę do 160˚C i piec jeszcze 15 min.
  13. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, ostudzić, posypać przesianym cukrem pudrem.
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek