Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wegańska drożdżowa babka pomarańczowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut + wyrastanie ciasta około 1 godzina
Liczba porcji:
8
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
25 - 30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
Składniki:

Ciasto

  • 400 g mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypywania
  • 250 g batatów
  • 14 g drożdży instant (suszonych)-2 paczki
  • 100 g mleka roślinnego (migdałowe, ryżowe, sojowe)
  • 120 g cukru
  • 100 g oleju
  • 80 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • Szczypta soli
  • 1, 5 litra wody
Dodatkowe:
  • Cukier puder do posypania
  • Olej i mąka do obsypania formy
  • Nieduża forma do babki o średnicy (w szerszym miejscu ok. 18-19 cm)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Babkę można ozdobić lukrem lub cukrem pudrem.
Przygotowanie:
  1. 250 g batatów obrać, pokroić w nieduże kawałki, włożyć do koszyczka.
  2. Do dzbanka wlać 1,5 litra wody, zamknąć pokrywę, zagotować wodę – program gotowanie.
  3. Otworzyć pokrywę, włożyć koszyczek z batatami. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 20 minut, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę, za pomocą miarki wyjąć koszyczek. Bataty przestudzić, wodę wylać.
  5. Do dzbanka włożyć nóż i ugotowane bataty, zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, zmiksować – czas 20 sekund, prędkość 3.
  6. Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, za pomocą łopatki przełożyć bataty do innego naczynia.
  7. Formę do babki starannie wysmarować olejem, obsypać mąką.
  8. W dzbanku umieścić nóż, wlać 100 g mleka roślinnego, wsypać 400 g mąki pszennej, 14 g drożdży instant, 120 g cukru, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 3.
  9. Otworzyć pokrywę, do ciasta dodać ok 250 g puree z batatów i 80 g posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę. Zmiksować wlewając stopniowo 100 g oleju przez otwór w pokrywie – czas 25 sekund, prędkość 4.
  10. Wyrabiać ciasto – program wyrabianie, czas 3 minuty prędkość 2 .
  11. Otworzyć pokrywę, masę przełożyć do przygotowanej formy na babkę. Pozostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
  12. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 25 – 30 aż skórka będzie rumiana. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest suche w środku, jeśli nie, zmniejszyć temperaturę do 160˚C i piec jeszcze 15 min.
  13. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, ostudzić, posypać przesianym cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy