Przepis nadesłany przez: Joanna S
Dodaj do ulubionych
Favorite

Wątróbka po nelsońsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
20 minut
Czas pieczenia:
15 minut
Składniki:
  • 400 g wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 1 jabłko
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżka masła
  • 1 średni jogurt naturalny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

 

 

Dodatkowe:

naczynie żaroodporne

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Piekarnik elektryczny MPM-45-BO-20
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Ugotować ziemniaki (200 g) pokrojone w plastry, odcedzić i ostudzić.
  2. Wątróbkę (400 g) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry, obtoczyć w mące. Wlać olej na patelnię. Wątróbkę i plastry jabłka (1 szt.) obsmażyć i przełożyć na talerz.
  3. Na tym samym tłuszczu usmażyć plastry cebuli (2 szt.) i 100 g pieczarek.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  5. Układać warstwami: plastry ziemniaków, pieczarki z cebulą, wątróbka, znów cebula, pieczarki i na wierzch ziemniaki. Całość zalać lekko posolonym jogurtem (1 szt.) wymieszanym z pieprzem i zieloną pietruszką.
  6. Wstawić naczynie z wątróbką do nagrzanego piekarnika, temp. 180 stopni, piec aż na wierzchu pojawi się złota skorupka.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska