Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Uszka z grzybami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut+ około 45 minut lepienia uszek
Liczba porcji:
około 60 uszek
Czas gotowania:
15 minut+ 10 minut gotowania uszek
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

Ciasto na uszka:

  • 230 g mąki pszennej+ odrobina mąki do podsypania
  • 150 g letniej wody
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli

Farsz grzybowy:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 50 g cebuli
  • 30 g masła
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Dodatkowo:

  • około 1 litra wody do zalania grzybów+ woda do gotowania uszek
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1. Surowe uszka przed gotowaniem można zamrozić. Należy je poukładać obok siebie (ale tak, by się nie stykały) na tacce i włożyć do zamrażalnika. Kiedy uszka się całkowicie zamrożą przełożyć je do woreczka i przechowywać w zamrażalniku.

2. Zamrożone uszka gotować w osolonej wodzie od razu po wyjęciu ich z zamrażalnika.

Przygotowanie:
  1. 50 g suszonych grzybów przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody, odstawić na około 5-6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu grzyby gotować około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Odsączyć je z wody, wystudzić.
  3. W naczyniu miksującym zamontować nóż, odważyć 50 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 10 sekund, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, do naczynia dodać odsączone z wody grzyby, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko rozdrobnić. Czas 20 sekund, prędkość 5.
  5. Zdjąć pokrywę, przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko rozdrobnić. Czas 15 sekund, prędkość 5.
  6. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Dodać 30 g masła, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i pół płaskiej łyżeczki czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 80°C, czas 5 minut, prędkość 2.
  7. Zdjąć pokrywę, farsz grzybowy przełożyć do miseczki, wystudzić.
  8. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Dodać wszystkie składniki na ciasto na uszka, czyli: 230 g mąki pszennej, 150 g letniej wody, 1 żółtko i pół łyżeczki soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać wszystko razem. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  9. Teraz potrzeba ciasto zagnieść. Opcja ugniatanie, czas 2 minuty, prędkość 2.
  10. Zdjąć pokrywę, ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, jeszcze krótko zagnieść dłonią.
  11. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną zakryć ścierką, by się nie wysuszyła. Drugą część ciasta bardzo cienko rozwałkować przy pomocy drewnianego wałka (w razie potrzeby stolnicę nadal podsypywać niewielką ilością mąki).
  12. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka o średnicy nie większej niż 5 cm. Na każdym kółku położyć odrobinę farszu grzybowego. Brzegi ciasta zlepić ze sobą jak na pieroga, następnie złączyć ze sobą dwa brzegi pierożka tak, aby w środku powstała dziurka.
  13. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.
  14. Uszka gotować w osolonej do smaku wodzie około 2 minut od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Udostępnij:
4 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Iwona

Do ciasta nigdy nie dodaje jajka (jajko powoduje, że ciasto jest twarde) woda oczywiście goraca…

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i podpowiedź 🙂

Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy