Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Truskawki w gorzkiej czekoladzie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 - 20 minut
Liczba porcji:
4 (5 truskawek na porcję)
Czas gotowania:
5 minut
Składniki:
  • 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady (min. 65% kakao)
  • 450 g umytych i dobrze osuszonych truskawek (~20 sztuk) z szypułkami

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Kombiwar MKO-02
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1 porcja: 176,0 kcal

Charakterystyka dania: Danie wegetariańskie, danie wegańskie, bez glutenu, niski indeks glikemiczny (<IG), niski ładunek glikemiczny (ŁG)

Przygotowanie:
  1. Wsyp czekoladę do żaroodpornego naczynia. Do niewielkiego garnka nalej nieco wody i zagotuj na średnim ogniu. Włącz palnik, naczynie z czekoladą umieść nad parującą wodą (dno naczynia nie powinno dotykać wody) i mieszaj, dopóki czekolada nie roztopi się na gładką masę.
  2. Wyłóż talerz albo blachę do pieczenia pergaminem lub papierem do pieczenia.
  3. Trzymając truskawkę za szypułkę, zanurz ją w czekoladzie, wyjmij i okręć, by nadmiar czekolady ociekł do naczynia. Ułóż truskawkę na przygotowanym wcześniej talerzu lub blaszce.
  4. Po zanurzeniu wszystkich owoców, przez pół godziny schładzaj je w lodówce aż do zastygnięcia czekolady.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy