Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Truskawki w gorzkiej czekoladzie

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 - 20 minut
Liczba porcji:
4 (5 truskawek na porcję)
Czas gotowania:
5 minut
Składniki:
  • 100 g pokruszonej gorzkiej czekolady (min. 65% kakao)
  • 450 g umytych i dobrze osuszonych truskawek (~20 sztuk) z szypułkami

 

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Kombiwar MKO-02
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

1 porcja: 176,0 kcal

Charakterystyka dania: Danie wegetariańskie, danie wegańskie, bez glutenu, niski indeks glikemiczny (<IG), niski ładunek glikemiczny (ŁG)

Przygotowanie:
  1. Wsyp czekoladę do żaroodpornego naczynia. Do niewielkiego garnka nalej nieco wody i zagotuj na średnim ogniu. Włącz palnik, naczynie z czekoladą umieść nad parującą wodą (dno naczynia nie powinno dotykać wody) i mieszaj, dopóki czekolada nie roztopi się na gładką masę.
  2. Wyłóż talerz albo blachę do pieczenia pergaminem lub papierem do pieczenia.
  3. Trzymając truskawkę za szypułkę, zanurz ją w czekoladzie, wyjmij i okręć, by nadmiar czekolady ociekł do naczynia. Ułóż truskawkę na przygotowanym wcześniej talerzu lub blaszce.
  4. Po zanurzeniu wszystkich owoców, przez pół godziny schładzaj je w lodówce aż do zastygnięcia czekolady.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką