Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tortilla pszenna domowa – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
do 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gotowe tortille dość szybko wysychają,  trzeba je przechowywać przykryte.

Przed zwinięciem można je lekko skropić zimną wodą.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę, oliwę, zioła i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 2 –  Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia. Pozostawić na 10 min przykryte ściereczką.

Krok 3 – Ciasto podzielić na 8 części, ulepić z nich kulki. Każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek, jak najmniej podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, średnio rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony, aż miejscami  lekko się przyrumienią.

Krok 4 – Podsmażone tortille układać jedna na drugą.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado