Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tortilla pszenna domowa – przepis podstawowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
do 5 min
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
do 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 200 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Gotowe tortille dość szybko wysychają,  trzeba je przechowywać przykryte.

Przed zwinięciem można je lekko skropić zimną wodą.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać wodę, dodać mąkę, oliwę, zioła i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Wyrabiać ciasto – czas 20 sekund, obroty 4.

Krok 2 –  Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto do innego naczynia. Pozostawić na 10 min przykryte ściereczką.

Krok 3 – Ciasto podzielić na 8 części, ulepić z nich kulki. Każdą rozwałkować na cienki, okrągły placek, jak najmniej podsypując mąką. Placki smażyć na suchej, średnio rozgrzanej patelni ok. 2 minuty z każdej strony, aż miejscami  lekko się przyrumienią.

Krok 4 – Podsmażone tortille układać jedna na drugą.

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska