Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tortilla – przepis na ciasto z Kostaryki

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
8
Czas smażenia:
20 minut
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej lub kukurydzianej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

Dodatkowe:
  • stolnica
  • patelnia
  • ewentualnie wałek do ciasta
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Mikser z misą obrotową MMR-16Z
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Robot kuchenny Kasia Plus MRK-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • usmażone placki tortilli przechowywać zawinięte w wilgotną ściereczkę lub w zamkniętym pudełku w lodówce.
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać 250 g mąki pszennej lub kukurydzianej, wlać 1/2 szklanki wody, 2 łyżki oleju i wsypać 1/2 łyżeczki soli.
  2. Połączyć składniki, wyrobić chwilę ciasto (ręcznie lub mikserem) przez 5-10 minut, uformować kulę.
  3. Po wyrobieniu, podzielić ciasto na kilka równych części (ok. 6 sztuk).
  4. Kulki ciasta uklepać ręcznie na płaskie placki (albo rozwałkować wałkiem), przewrócić ciasto na drugą stronę i dalej uklepywać do uzyskania odpowiedniej wielkości (patelni).
  5. Placki usmażyć na suchej patelni po ok 2-4 minuty z każdej strony aż do uzyskania brązowych, rumianych plamek.
  6. Usmażone placki zdjąć z patelni i ułożyć w stosik na talerzu.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy