Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tatar z tuńczyka z awokado

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

Tatar z tuńczyka

  • 300 g fileta z tuńczyka
  • 50 g kaparów
  • 1 łyżka sezamu
  • 2 łyżki oleju pestek winogron ( lub oleju słonecznikowego dobrej jakości)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry do posypania

 

Awokado

  • 1 szt. dojrzałego awokado
  • 1 ząbek czosnku ( posiekany)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – czas miksowania można skrócić lub wydłużyć w zależności od pożądanego stopnia rozdrobnienia mięsa.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso tuńczyka oczyścić z błon, pokroić na kawałki 1-2cm. Awokado przekroić, usunąć pestkę i obrać. Pokroić w kostkę lub umieścić w miseczce i rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, czosnek, sól i pieprz. Starannie wymieszać, przykryć i umieścić w lodówce.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć tuńczyka, dodać sól, zmiksować – czas 5 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do tuńczyka dodać olej, pieprz, kapary, sezam i sok z limonki i cytryny. Wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przy pomocy łopatki wyjąć masę z naczynia. Na talerzach uformować awokado a na nim ułożyć tatara z tuńczyka. Posypać sezamem,  udekorować posiekaną kolendrą. 

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką