Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tatar – befsztyk tatarski, tatar tradycyjny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 330 g mięsa z łopatki wołowej (niepoprzerastanej błonami) lub udźca wołowego
  • 80 g cebuli (1 szt.)
  • 100 g ogórków konserwowych (2 szt.)
  • 60 g pieczarek marynowanych
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki wody (przegotowanej lub źródlanej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Uwaga – czas miksowania można skrócić lub wydłużyć w zależności od pożądanego stopnia rozdrobnienia mięsa.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: mięso wołowe starannie oczyścić z błon, pokroić na kawałki 1-2cm. Cebulę obrać, przekroić na 4 części, ogórki przekroić na mniejsze kawałki, pieczarki osączyć z zalewy.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć cebulę, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia, przełożyć do miseczki. Do naczynia włożyć ogórki, zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – 5 sekund, prędkość 6

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać posiekane ogórki ze ścian naczynia, przełożyć do miseczki. Umyć i osuszyć dzbanek i nóż.

Krok 5 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć mięso wołowe, dodać sól i pieprz, zmiksować – czas 15 sekund, prędkość 8.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać olej i wodę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3, obroty wsteczne.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka, przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną. Z masy uformować 4 okrągłe befsztyki tatarskie, obsypać je dookoła posiekaną cebulką i ogórkami, udekorować pieczarkami marynowanymi. Podawać z surowym żółtkiem i pieczywem jako przekąskę.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy