Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z zielonymi warzywami i gorgonzolą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
90 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 ml (miarka) zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Pozostałe:

  • 200 g różyczek brokułów
  • 120 g zielonych szparagów
  • 100 g młodej cukinii
  • 80 g (duża garść) liści szpinaku
  • 80 g sera gorgonzola
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Jaja 4szt
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Zioła, papryka mielona do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku.

Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć powstające „bąble”.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.  

Krok 2 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować  na grubość ok. 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę do tarty. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 20 min aż będzie lekko brązowy.

Krok 3 – Przygotować warzywa: wszystkie warzywa umyć. Różyczki brokułów umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Odłamać lub odkroić twarde końcówki szparagów. Cukinię pokroić w plasterki razem ze skórką. Szparagi, cukinię i liście szpinaku ułożyć na tacce.

Krok 4 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, umieścić na nim pojemnik z brokułami, przykryć pokrywą. Gotować brokuły na parze – temperatura  105˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Kro 5 – Po tym czasie na pojemniku z brokułami ustawić tackę ze szparagami i cukinią, zamknąć pokrywą. Dalej gotować na parze – temperatura  105˚C, czas 5 minut, prędkość 1. Po tym czasie podnieść delikatnie pokrywę, na warzywa dołożyć liście szpinaku i gotować jeszcze 5 minut, temperatura 105 ˚C, prędkość 1.

Krok 6 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze z warzywami, z dzbanka wylać wodę i umieścić w nim nóż. Włożyć śmietankę, jogurt, dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki  i wbić jajka. Dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać masę. Czas – 20 sekund, obroty 3.

Krok 7 – Otworzyć  pokrywę dzbanka. Na upieczony spód tarty wyłożyć wszystkie warzywa, zalać je masą śmietanowo – jajową. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35-40 min.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Potrawę ugotowałam. Była pyszna.
Lecz wystąpił w programie temperaturę miała być 105 stopni była 0 – trzeba było ręcznie nastawiać.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis w urządzeniu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Monika

Potrawę ugotowałam. Była pyszna. Lecz występuje błąd „Krok 4 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, umieścić na nim pojemnik z brokułami, przykryć pokrywą. Gotować brokuły na parze – temperatura 105˚C, czas 15 minut, prędkość 1.” w urządzeniu jest temperatura 0

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis w urządzeniu i poprawimy.

Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy