Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.
Krok 2 – Za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, za pomocą wałka przenieść na blachę do tarty. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 20 min aż będzie lekko brązowy.
Krok 3 – Przygotować warzywa: wszystkie warzywa umyć. Różyczki brokułów umieścić w pojemniku do gotowania na parze. Odłamać lub odkroić twarde końcówki szparagów. Cukinię pokroić w plasterki razem ze skórką. Szparagi, cukinię i liście szpinaku ułożyć na tacce.
Krok 4 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, umieścić na nim pojemnik z brokułami, przykryć pokrywą. Gotować brokuły na parze – temperatura 105˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Kro 5 – Po tym czasie na pojemniku z brokułami ustawić tackę ze szparagami i cukinią, zamknąć pokrywą. Dalej gotować na parze – temperatura 105˚C, czas 5 minut, prędkość 1. Po tym czasie podnieść delikatnie pokrywę, na warzywa dołożyć liście szpinaku i gotować jeszcze 5 minut, temperatura 105 ˚C, prędkość 1.
Krok 6 – Zdjąć pojemnik do gotowania na parze z warzywami, z dzbanka wylać wodę i umieścić w nim nóż. Włożyć śmietankę, jogurt, dodać ser pokrojony na mniejsze kawałki i wbić jajka. Dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać masę. Czas – 20 sekund, obroty 3.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę dzbanka. Na upieczony spód tarty wyłożyć wszystkie warzywa, zalać je masą śmietanowo – jajową. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35-40 min.
Potrawę ugotowałam. Była pyszna.
Lecz wystąpił w programie temperaturę miała być 105 stopni była 0 – trzeba było ręcznie nastawiać.
Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis w urządzeniu. Pozdrawiamy serdecznie 🙂
Potrawę ugotowałam. Była pyszna. Lecz występuje błąd „Krok 4 – Do dzbanka wlać 1 litr wody, umieścić na nim pojemnik z brokułami, przykryć pokrywą. Gotować brokuły na parze – temperatura 105˚C, czas 15 minut, prędkość 1.” w urządzeniu jest temperatura 0
Dziękujemy za komentarz. Sprawdzimy przepis w urządzeniu i poprawimy.