Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Tarta z rybą i warzywami

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
8-10
Czas pieczenia:
60 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 30 ml (miarka) zimnej wody
  • 0,5 łyżeczki soli

Pozostałe:

  • 300-400 g filetów z ryby bez ości ( karmazyn, łosoś, dorsz, inne)
  • 180 g młodej cukinii
  • 150 g marchwi
  • 100 g pora
  • 80 g świeżej papryki
  • 100 g pieczarek
  • 120 ml śmietanki 30%
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • Jaja 4 szt
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • Zioła, papryka mielona do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Mocne schłodzenia ciasta przed pieczeniem zapobiega „opadaniu” boków ciasta przy wypieku. Jeśli podczas pieczenia tarty podnosi się dno ciasta, należy otworzyć piekarnik i ostrożnie nakłuć powstające „bąble”

Zamiast sera mozzarella można użyć tartego sera żółtego.

Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wsypać mąkę, dodać masło, wodę i sól. Zamknąć pokrywę dzbanka,  wymieszać ciasto – czas 15 sekund, prędkość 6.  

Krok 2 – Za pomocą łopatki  wyłożyć ciasto na stolnicę, zagnieść dłońmi w kulę i ją lekko spłaszczyć. Ciasto rozwałkować  na grubość ok. 0,5 cm, za pomocą wałka przenieść na blachę. Palcami wylepić boki blachy. Ciasto chłodzić w lodówce ok 0,5 godziny. Spód nakłuć widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 20min aż będzie lekko brązowy.

Krok 3 – Przygotować warzywa: wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, paprykę oczyścić z nasion, warzywa pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy).

Krok 4 – Przygotować rybę: filety pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem.

Krok 5 – W naczyniu miksującym założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Do otworu pokrywy wkładać po kolei wszystkie warzywa, pokroić – czas 25 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia, wymieszać, podzielić na 2 części.

Krok 7 – W naczyniu miksującym umieścić mieszadło, wlać połowę oliwy, włożyć połowę warzyw. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚, czas 5 minut, obroty 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. Do dzbanka wlać drugą część oliwy, włożyć drugą połowę warzyw. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 100˚, czas 5 minut, obroty 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa i dołożyć do usmażonych wcześniej. Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi przyprawami.

Krok 10 – Z naczynia miksującego usunąć mieszadło, założyć nóż. Włożyć śmietankę, jogurt i wbić jajka. Dodać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać masę. Czas – 20 sekund, obroty 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę dzbanka.

Krok 12 – Na upieczony spód tarty wyłożyć warzywa oraz pokrojone filety z ryby, zalać je masą śmietanowo – jajową, posypać tarta mozzarellą. Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180˚C, piec ok. 35-40 min.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy