Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szybka babka z kakao

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
ok. 15 kawałków
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 60 g oleju
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 15 g ciemnego kakao
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowe:
  • forma keksowa o długości 30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 5 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 7 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać do białek 150 g cukru. Założyć pokrywę, wymieszać pianę z białek z cukrem. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Wlać 5 żółtek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wymieszać masę. Czas 40 sekund, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, wlać 60 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę, wsypać 160 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej i 5 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, pozostawiając w naczyniu około pół szklanki ciasta.
  7. Do naczynia z pozostałym ciastem wsypać 15 g ciemnego kakao, silikonową łopatką zgarnąć też ciasto ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 20 sekund, prędkość 3.
  8. Zdjąć pokrywę, ciemne ciasto wylać wzdłuż dłuższego boku na jasne ciasto.
  9. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec babkę około 45 minut.
  10. Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. W tym czasie przygotować lukier.
  11. W naczyniu miksującym zamontować nóż, wsypać 100 g cukru pudru, wlać 3 łyżki wody i 2 łyżki soku z cytryny. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki na lukier. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  12. Zdjąć pokrywę. Lukier polać na przestudzoną babkę.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką