Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szybka babka z kakao

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
ok. 15 kawałków
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • motylek
Składniki:
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 60 g oleju
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 15 g ciemnego kakao
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowe:
  • forma keksowa o długości 30 cm
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 5 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 7 minut, prędkość 4.
  2. Zdjąć pokrywę, wsypać do białek 150 g cukru. Założyć pokrywę, wymieszać pianę z białek z cukrem. Czas 2 minuty, prędkość 4.
  3. Zdjąć pokrywę. Wlać 5 żółtek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wymieszać masę. Czas 40 sekund, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę, wlać 60 g oleju. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko wymieszać. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  5. Zdjąć pokrywę, wsypać 160 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej i 5 g proszku do pieczenia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  6. Zdjąć pokrywę, formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto, pozostawiając w naczyniu około pół szklanki ciasta.
  7. Do naczynia z pozostałym ciastem wsypać 15 g ciemnego kakao, silikonową łopatką zgarnąć też ciasto ze ścianek naczynia. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto. Czas 20 sekund, prędkość 3.
  8. Zdjąć pokrywę, ciemne ciasto wylać wzdłuż dłuższego boku na jasne ciasto.
  9. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec babkę około 45 minut.
  10. Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić. W tym czasie przygotować lukier.
  11. W naczyniu miksującym zamontować nóż, wsypać 100 g cukru pudru, wlać 3 łyżki wody i 2 łyżki soku z cytryny. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać składniki na lukier. Czas 30 sekund, prędkość 3.
  12. Zdjąć pokrywę. Lukier polać na przestudzoną babkę.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek