Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szybka babka jogurtowa

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 minut
Liczba porcji:
12
Czas pieczenia:
45 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 300 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 130 g drobnego cukru
  • 120 g oleju słonecznikowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • Szczypta soli
  • 20 g miękkiego masła do wysmarowania formy
Dodatkowe:
  • Mąka do obsypania formy
  • Cukier puder do udekorowania lub lukier do udekorowania.
  • Nieduża forma do babki o średnicy (w szerszym miejscu ok. 18-19 cm)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Formę do babki starannie wysmarować miękkim masłem, obsypać mąką.
  2. 1 cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok.
  3. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć 200 g gęstego jogurtu naturalnego, wbić 3 jajka, wlać 120 g oleju, wyciśnięty sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać – czas 30 sekund, prędkość 3.
  4. Otworzyć pokrywę, do dzbanka dodać 300 g mąki, 130 g drobnego cukru, 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, wymieszać ciasto – 30 sekund, prędkość 3.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyjąć masę do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do babki.
  6. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C, piec ok 45 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche . Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest jeszcze „oblepiony” ciastem, wydłużyć czas pieczenia. Ciasto powinno przyrumienić się na wierzchu.
  7. Po upieczeniu pozostawić babkę chwilę do przestygnięcia i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy