Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
3-4
Czas gotowania:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 70 g mąki żytniej typ 720
  • 1 jajko
  • 5 g soli
  • 120 g cebuli
  • 250 g dobrej jakości kiełbasy typu Śląska
  • 100 g oleju
  • 1500 g wody
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać do naczynia 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w mniejszą kostkę. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, rozdrobnić ziemniaki. Czas 1 minuta i 30 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, dodać 1 całe jajko, pół łyżeczki soli i wsypać 70 g mąki żytniej typ 720. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Masę ziemniaczaną wymieszać, Czas 50 sekund, prędkość 4.
  3. Do garnka wlać 1500 g wody, wsypać pół łyżeczki soli, wodę zagotować.
  4. Łyżką nabierać nieduże porcje masy ziemniaczanej. Wkładać je do wody. Kluski gotować około 8 minut od momentu włożenia ostatniej kluski do wody.
  5. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyławiać ugotowane kluski, wykładać je na talerze.
  6. W naczyniu miksującym zamontować nóż, dodać 120 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, cebulę rozdrobnić. Czas 5 sekund, prędkość 5..
  7. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć cebulę ze ścianek naczynia.
  8. Do naczynia wlać 100 g oleju, dodać 250 g pokrojonej w drobną kostkę dobrej jakości kiełbasę typu Śląska.
  9. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką, wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 10 minut, prędkość 2.
  10. Zdjąć pokrywę. Podsmażoną cebulkę z kiełbasą polać na kluski.
Udostępnij:
2.5 4 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek