Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szakszuka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
20
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 1000 g wody
Dodatkowe:
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wlać 400 g krojonych pomidorów z puszki oraz wsypać szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko razem chwilę gotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło.
  5. W naczyniu do gotowania na parze na mniejszym koszyku wyłożyć papier do pieczenia tak, aby pozostawić boczne dziurki w koszyku odkryte.
  6. Na papier wylać całą masę pomidorową, na to wbić 4 całe jajka. Naczynie do gotowania na parze przykryć pokrywką. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, zamontować naczynie do gotowania na parze na naczynie miksujące.
  7. Szakszukę gotować na parze do czasu, aż jajka się zetną. Opcja na parze, czas 8 minut.
  8. Zdjąć pokrywkę, szakszukę przekładać na talerze.
Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką