Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Szakszuka

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5
Liczba porcji:
2
Czas gotowania:
20
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • 1000 g wody
Dodatkowe:
  • papier do pieczenia
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować nóż. Odważyć 100 g cebuli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać cebulę. Czas 5 sekund, prędkość 5.
  2. Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż, zamontować mieszadło. Przy pomocy silikonowej łopatki zgarnąć wszystko ze ścianek naczynia. Wlać 30 g oliwy z oliwek. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  3. Zdjąć pokrywę, wlać 400 g krojonych pomidorów z puszki oraz wsypać szczyptę soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Założyć pokrywę z otwartą zaślepką. Wszystko razem chwilę gotować. Temperatura 100°C, czas 6 minut, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, wyjąć mieszadło.
  5. W naczyniu do gotowania na parze na mniejszym koszyku wyłożyć papier do pieczenia tak, aby pozostawić boczne dziurki w koszyku odkryte.
  6. Na papier wylać całą masę pomidorową, na to wbić 4 całe jajka. Naczynie do gotowania na parze przykryć pokrywką. Do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, zamontować naczynie do gotowania na parze na naczynie miksujące.
  7. Szakszukę gotować na parze do czasu, aż jajka się zetną. Opcja na parze, czas 8 minut.
  8. Zdjąć pokrywkę, szakszukę przekładać na talerze.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Sałatka z jajkiem i brokułem
Pasta jajeczna z serem i ogórkiem kiszonym
Zapiekane bagietki z farszem jajecznym
Ciasto drożdżowe z malinami i kruszonką
Pierś z kurczaka na kanapki
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado