Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Syrop miętowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5
Liczba porcji:
1
Czas gotowania:
10 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 6 gałązek mięty
  • 200 g wody
  • 200 g cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
Dodatkowe:
  • Pojemnik z pokrywką
  • słoiczek lub szklana buteleczka
  • sitko
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Aby syrop był bardziej aromatyczny można dodać więcej gałązek mięty. Można również dodać kilka kropel zielonego barwnika spożywczego dla uzyskania bardziej intensywnego zielonego koloru.
  • Syrop można równie zapasteryzować, wówczas wydłuży się czas jego przydatności do spożycia.
Przygotowanie:
  1. Miętę umyć i osuszyć.
  2. Do naczynia miksującego założyć mieszadło, włożyć 6 gałązek mięty, 200 g cukru, 200 g wody i kilka kropel soku z cytryny. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować – 95°C, czas 10 minut, prędkość 2.
  3. Zawartość dzbanka przelać do innego naczynia z pokrywką i odstawić na 24 godz.
  4. Sos przecedzić przez sitko i przelać do czystego słoiczka lub szklanej buteleczki.
  5. Syrop przechowywać w lodówce.
  6. Syropu miętowego można używać jako dodatku do drinków, napojów, lodów lub innych deserów.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką