Przepis nadesłany przez: Natalia D
Dodaj do ulubionych
Favorite

Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
20 minut
Liczba porcji:
4-6 małych słoiczków
Czas pieczenia:
20 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • około 250 g upieczonej dyni
  • 450 g wody
  • 200 g cukru lub ksylitolu
  • 1 cukier waniliowy (30 g) 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 4-6 całych goździków
Dodatkowe:

wyparzone i osuszone słoiki i zakrętki

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:
  • Syrop można dodać do kawy (w szczególności typu latte) ale również do herbaty.
  • Może stanowić dodatek do naleśników, gofrów itd. W tym przypadku do gotowania można dodać nieco mniej wody, tak żeby powstały syrop miał gęstszą konsystencję.
  • Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Przygotowanie:
  1. Dynię (ok. 250 g) przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu łyżką oddzielić miąższ od skórki i przełożyć do naczynia z założonym nożem.
    2. Dolać wodę (450g) i zmiksować 30 sekund, obroty 8.
    3. Przemieszać i zebrać zawartość ze ścianek naczynia. Dodać 200 g cukru lub ksylitolu, 30 g cukru waniliowego oraz przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 4-6 całych goździków. Gotować 15 minut, temperatura 100 stopni, obroty 3.
    4. Po ugotowaniu wyciągnąć na sitko goździki. Przelać syrop do uprzednio wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić i przykryć najlepiej kocem. Po wystygnięciu przełożyć do lodówki.
Udostępnij:
4.5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką