Syrop można dodać do kawy (w szczególności typu latte) ale również do herbaty.
Może stanowić dodatek do naleśników, gofrów itd. W tym przypadku do gotowania można dodać nieco mniej wody, tak żeby powstały syrop miał gęstszą konsystencję.
Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch tygodni.
Przygotowanie:
Dynię (ok. 250 g) przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu łyżką oddzielić miąższ od skórki i przełożyć do naczynia z założonym nożem. 2. Dolać wodę (450g) i zmiksować 30 sekund, obroty 8. 3. Przemieszać i zebrać zawartość ze ścianek naczynia. Dodać 200 g cukru lub ksylitolu, 30 g cukru waniliowego oraz przyprawy: 1,5 łyżeczki cynamonu,1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 4-6 całych goździków. Gotować 15 minut, temperatura 100 stopni, obroty 3. 4. Po ugotowaniu wyciągnąć na sitko goździki. Przelać syrop do uprzednio wyparzonych i suchych słoików. Zakręcić i przykryć najlepiej kocem. Po wystygnięciu przełożyć do lodówki.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Mam nadzieję że będzie dodany do urządzenia
Przepis został już w wprowadzony i pojawi się w najbliższej aktualizacji (na Wielkanoc) 🙂