Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Surówka z selera

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 480 g korzenia selera
  • 200 g jabłka (1 duże)
  • 40 g orzechów włoskich
  • 50 g żurawiny kandyzowanej
  • 1 łyżka gęstego majonezu (30 g)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (ok. 50 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Bambusowa deska do krojenia SDB-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować warzywa: seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Miksować – czas 5 sekund, obroty 5.

Krok 3 – Otworzyć  pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć orzechy do innego naczynia, wyjąć nóż.

Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.

Krok 5 – Zetrzeć seler, następnie jabłko popychając je popychaczem – czas 30 sekund, prędkość 6.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć warzywa  do innego naczynia. Dodać orzechy i żurawinę, sok z cytryny, miód oraz majonez i jogurt. Posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy