Przygotowanie:
Krok 1 – Przygotować warzywa: seler obrać, pokroić na mniejsze kawałki (tak, aby zmieściły się do otworu w pokrywie tarczy). Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, wsypać orzechy włoskie, zamknąć pokrywę dzbanka z zamknięta zaślepką. Miksować – czas 5 sekund, obroty 5.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć orzechy do innego naczynia, wyjąć nóż.
Krok 4 – W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Krok 5 – Zetrzeć seler, następnie jabłko popychając je popychaczem – czas 30 sekund, prędkość 6.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. Dodać orzechy i żurawinę, sok z cytryny, miód oraz majonez i jogurt. Posolić, dodać pieprz i starannie wymieszać.