Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Spaghetti z awokado i pieczarkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
2-3
Czas gotowania:
15 min
Przepis dla:
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 1 szt. dojrzałego awokado
  • 100 g pieczarek
  • 0,5 pęczka świeżej bazylii (2 garście)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków pinii
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml oleju do podsmażenia pieczarek
  • sok z połowy cytryny
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka drobnej soli + sól do gotowania makaronu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • tarty parmezan do posypania – wg uznania
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast orzeszków pinii można użyć posiekanych orzechów włoskich. Zamiast parmezanu można użyć inny ser, np. grana padano.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: pieczarki umyć, czosnek obrać. Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i obrać.

Krok 2 – Do naczynia miksującego włożyć trzpień i tarczę stroną do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić pieczarki – czas 10 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień. Za pomocą łopatki wyjąć zawartość dzbanka do innego naczynia.

Krok 4 – W dzbanku umieścić mieszadło. Włożyć pokrojone pieczarki dodać olej do smażenia, wsypać szczyptę soli i pieprzu. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić pieczarki – temperatura 120˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, przełożyć pieczarki do innego naczynia, umyć i osuszyć dzbanek.

Krok 6 – Do dzbanka założyć nóż, włożyć czosnek, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę. Posiekać czosnek – czas 6 sekund, prędkość 6. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia. Do naczynia włożyć bazylię, awokado, wcisnąć sok z połowy cytryny, wlać oliwę z oliwek i wodę. Dodać sól i pieprz, zamknąć pokrywę dzbanka i zmiksować – czas 8 sekund, prędkość 6. 

Krok 7 – Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, nie płukać wodą i przełożyć do większej miski lub garnka. Do gorącego makaronu dodać przygotowane awokado i pieczarki, wymieszać.

Krok 8 – Wyporcjować na talerze, posypać parmezanem i orzeszkami pinii.

Udostępnij:
4 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką