Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos wege bolognese z soczewicą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 120 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 160 g marchewki
  • 120 g selera naciowego
  • 80 g pietruszki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 75 g soczewicy czerwonej
  • 75 g soczewicy zielonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 250 g wody
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos podawać z makaronem lub ulubioną kaszą i warzywami.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu umieścić nóż.

Krok 2 – Cebulę obrać, przekroić na pół. Przełożyć do naczynia.

Krok 3 – Dodać 1 ząbek czosnku.

Krok 4 – 2 marchewki (160 g) i 1 pietruszkę (80 g) oraz 3 łodygi selera naciowego (120 g)  pokroić w większe kawałki, przełożyć do naczynia, rozdrobnić – czas 10s, prędkość 6.

Krok 5 – Warzywa zgarnąć ze ścianek naczynia na dno za pomocą łopatki.

Krok 6 – Wlać 20 g oliwy z oliwek, podsmażać – temp. 100st, czas 8min, prędkość  1.

Krok 7 – Dodać soczewicę czerwoną oraz zieloną, 250 g wody, 400 g passaty pomidorowej, 30 g koncentratu pomidorowego, ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczkę suszonego oregano, gotować – temp. 100st, czas 40 min, prędkość 1.

Udostępnij:
3.8 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy