Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos wege bolognese z soczewicą

Stopień trudności:
średni
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 120 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 160 g marchewki
  • 120 g selera naciowego
  • 80 g pietruszki
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 75 g soczewicy czerwonej
  • 75 g soczewicy zielonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 250 g wody
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Blender kielichowy MBL-15M
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sos podawać z makaronem lub ulubioną kaszą i warzywami.

Przygotowanie:

Krok 1 – W naczyniu umieścić nóż.

Krok 2 – Cebulę obrać, przekroić na pół. Przełożyć do naczynia.

Krok 3 – Dodać 1 ząbek czosnku.

Krok 4 – 2 marchewki (160 g) i 1 pietruszkę (80 g) oraz 3 łodygi selera naciowego (120 g)  pokroić w większe kawałki, przełożyć do naczynia, rozdrobnić – czas 10s, prędkość 6.

Krok 5 – Warzywa zgarnąć ze ścianek naczynia na dno za pomocą łopatki.

Krok 6 – Wlać 20 g oliwy z oliwek, podsmażać – temp. 100st, czas 8min, prędkość  1.

Krok 7 – Dodać soczewicę czerwoną oraz zieloną, 250 g wody, 400 g passaty pomidorowej, 30 g koncentratu pomidorowego, ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczkę suszonego oregano, gotować – temp. 100st, czas 40 min, prędkość 1.

Udostępnij:
3.8 6 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką