Przygotowanie:
Krok 1 – W naczyniu umieścić nóż.
Krok 2 – Cebulę obrać, przekroić na pół. Przełożyć do naczynia.
Krok 3 – Dodać 1 ząbek czosnku.
Krok 4 – 2 marchewki (160 g) i 1 pietruszkę (80 g) oraz 3 łodygi selera naciowego (120 g) pokroić w większe kawałki, przełożyć do naczynia, rozdrobnić – czas 10s, prędkość 6.
Krok 5 – Warzywa zgarnąć ze ścianek naczynia na dno za pomocą łopatki.
Krok 6 – Wlać 20 g oliwy z oliwek, podsmażać – temp. 100st, czas 8min, prędkość 1.
Krok 7 – Dodać soczewicę czerwoną oraz zieloną, 250 g wody, 400 g passaty pomidorowej, 30 g koncentratu pomidorowego, ¾ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczkę suszonego oregano, gotować – temp. 100st, czas 40 min, prędkość 1.