Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos pieczarkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 400 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • 200 g wody
  • 20 g masła
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • pęczek pietruszki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 100 g cebuli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 10 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, posiekaną cebulę odsunąć łopatką na boki, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Dodać 20 g masła,  łopatką zgarnąć cebulę na dno misy. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Podsmażyć  – czas 5 minut, temperatura 120°C,  prędkość 1.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 400 g pokrojonych pieczarek. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Smażyć – czas 10 minut, temperatura 100°C, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać 200 g wody, 1 łyżkę octu jabłkowego, włożyć  1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 100 g śmietany, pęczek krojonej pietruszki, ½ łyżeczka soli, ⅓ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100 °C, czas 3 minuty, prędkość 1. 
  6. W małym pojemniku wymieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 5 łyżeczkami wody. Otworzyć pokrywę dodać mąkę z wodą, zagotować  – temperatura 100 °C, czas 3 minuty, prędkość 2. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Udostępnij:
4 12 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska