Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sos pieczarkowy

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 minut
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
40 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 100 g cebuli
  • 400 g pieczarek, pokrojonych na kawałki
  • 200 g wody
  • 20 g masła
  • 100 g śmietany 30%
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskie
  • pęczek pietruszki
  • ⅓ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. Do naczynia miksującego założyć nóż, włożyć 100 g cebuli. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Rozdrobnić – czas 10 sekund, prędkość 6.
  2. Otworzyć pokrywę dzbanka, posiekaną cebulę odsunąć łopatką na boki, wyjąć nóż, założyć mieszadło. Dodać 20 g masła,  łopatką zgarnąć cebulę na dno misy. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Podsmażyć  – czas 5 minut, temperatura 120°C,  prędkość 1.
  3. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 400 g pokrojonych pieczarek. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką. Smażyć – czas 10 minut, temperatura 100°C, prędkość 1.
  4. Otworzyć pokrywę dzbanka, wlać 200 g wody, 1 łyżkę octu jabłkowego, włożyć  1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100°C, czas 15 minut, prędkość 1.
  5. Otworzyć pokrywę dzbanka, dodać 100 g śmietany, pęczek krojonej pietruszki, ½ łyżeczka soli, ⅓ łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Gotować – temperatura 100 °C, czas 3 minuty, prędkość 1. 
  6. W małym pojemniku wymieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej z 5 łyżeczkami wody. Otworzyć pokrywę dodać mąkę z wodą, zagotować  – temperatura 100 °C, czas 3 minuty, prędkość 2. Podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem.
Udostępnij:
3.3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy