Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Smalec tradycyjny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
70 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g słoniny
  • 180 g cebuli
  • 100 g jabłka
  • 1 łyżeczka soli drobnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 500 g słoniny pokroić w kawałki ok 1,5 – 2cm, 180 g cebuli i 100 g jabłka obrać. Cebulę przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki oraz 100 g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i jabłko ze ścian naczynia, przełożyć na sitko, aby osączyć nadmiar soku.

Krok 4 – Dzbanek oczyścić, osuszyć.

Krok 5 – W dzbanku założyć nóż, włożyć 500 g pokrojonej na kawałki słoniny. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać słoninę – czas 18 sekund, prędkość 7.

Krok 6 – Otworzyć zaślepkę w pokrywie, ogrzewać słoninę – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Ogrzewać ponownie z otwartą zaślepką – temperatura 100˚C, czas 40 minut, prędkość 2.

Krok 8 – Z cebuli i jabłek odcisnąć nadmiar soku.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do smalcu dodać posiekaną cebulę z jabłkiem. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 2.

Krok 10 – Przez otwór w pokrywie dodać 1 łyżeczkę drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżkę majeranku. Wymieszać smalec – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę. Ostrożnie, żeby się nie oparzyć przełożyć smalec do 2 mniejszych lub 1 większej miseczki. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek