Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Smalec tradycyjny

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
70 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:
  • 500 g słoniny
  • 180 g cebuli
  • 100 g jabłka
  • 1 łyżeczka soli drobnej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 czubata łyżka majeranku suszonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – 500 g słoniny pokroić w kawałki ok 1,5 – 2cm, 180 g cebuli i 100 g jabłka obrać. Cebulę przekroić na mniejsze kawałki.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki oraz 100 g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i jabłko ze ścian naczynia, przełożyć na sitko, aby osączyć nadmiar soku.

Krok 4 – Dzbanek oczyścić, osuszyć.

Krok 5 – W dzbanku założyć nóż, włożyć 500 g pokrojonej na kawałki słoniny. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać słoninę – czas 18 sekund, prędkość 7.

Krok 6 – Otworzyć zaślepkę w pokrywie, ogrzewać słoninę – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Ogrzewać ponownie z otwartą zaślepką – temperatura 100˚C, czas 40 minut, prędkość 2.

Krok 8 – Z cebuli i jabłek odcisnąć nadmiar soku.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do smalcu dodać posiekaną cebulę z jabłkiem. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 2.

Krok 10 – Przez otwór w pokrywie dodać 1 łyżeczkę drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżkę majeranku. Wymieszać smalec – czas 20 sekund, prędkość 3.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę. Ostrożnie, żeby się nie oparzyć przełożyć smalec do 2 mniejszych lub 1 większej miseczki. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Napój czekoladowo-orzechowy