Krok 1 – 500 g słoniny pokroić w kawałki ok 1,5 – 2cm, 180 g cebuli i 100 g jabłka obrać. Cebulę przekroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 180 g cebuli pokrojonej na mniejsze kawałki oraz 100 g obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki jabłka. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę i jabłko ze ścian naczynia, przełożyć na sitko, aby osączyć nadmiar soku.
Krok 4 – Dzbanek oczyścić, osuszyć.
Krok 5 – W dzbanku założyć nóż, włożyć 500 g pokrojonej na kawałki słoniny. Zamknąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką, posiekać słoninę – czas 18 sekund, prędkość 7.
Krok 6 – Otworzyć zaślepkę w pokrywie, ogrzewać słoninę – temperatura 100˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Ogrzewać ponownie z otwartą zaślepką – temperatura 100˚C, czas 40 minut, prędkość 2.
Krok 8 – Z cebuli i jabłek odcisnąć nadmiar soku.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę dzbanka, do smalcu dodać posiekaną cebulę z jabłkiem. Zamknąć pokrywę z otwartą zaślepką, gotować – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 2.
Krok 10 – Przez otwór w pokrywie dodać 1 łyżeczkę drobnej soli, 0,5 łyżeczki pieprzu i 1 łyżkę majeranku. Wymieszać smalec – czas 20 sekund, prędkość 3.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę. Ostrożnie, żeby się nie oparzyć przełożyć smalec do 2 mniejszych lub 1 większej miseczki. Pozostawić na kilka godzin do ostudzenia.