Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śledzie w oleju z cebulą i papryką

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
2-3 osoby
Czas gotowania:
3 minuty
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
Składniki:
  • 500 g śledzi solonych typu matias
  • 1000 g wody do moczenia śledzi
  • 250 g cebuli
  • 120 g czerwonej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • około 350 g oleju słonecznikowego
Dodatkowe:

2 słoiki o pojemności 350 ml

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 500 g śledzi solonych typu matias przełożyć do miski, zalać je 1000 g wody, odstawić na około 30 minut (jeśli śledzie są bardzo słone to po 30 minutach należy wylać z nich wodę i zalać kolejną, ponownie odstawić na około 30 minut).
  2. Wypłukane śledzie odlać z wody, osuszyć. Pokroić je na mniejsze kawałki.
  3. 250 g cebuli obrać, pokroić w piórka.
  4. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło, wlać 50 g oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, cebulę zeszklić. Temperatura 100°C, czas 4 minuty, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, cebulę przełożyć do miseczki, odstawić do przestudzenia.
  6. W międzyczasie 120 g czerwonej papryki pokroić w cienkie paseczki.
  7. Do każdego słoika układać na przemiennie warstwami cebulę, paprykę i śledzie.
  8. Do każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym, po 2 ziarna ziela angielskiego i 2 ziarna czarnego pieprzu.
  9. Tak przygotowane słoiki zalać 300 g oleju słonecznikowego (olej w całości musi zakryć zawartość słoika).
  10. Słoiki mocno zakręcić pokrywką, wstawić do lodówki na minimum 24 godziny, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką