Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śledzie po kaszubsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok. 2 godz.
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 300 g cebuli czerwonej
  • 80 g śliwek suszonych kandyzowanych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 pełna łyżka miodu (ok. 23-30 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka nasion gorczycy (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Śledzie po kaszubsku można przechowywać w lodówce 3-4 dni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 szt.) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody, pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 2 cm.

Krok 2 – 300 g czerwonej cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 80 g śliwek suszonych kandyzowanych pokroić na połówki.

Krok 3 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywą tarczy, poszatkować cebulę popychając ją popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Do dzbanka z cebulą włożyć mieszadło, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli włożyć 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego i 1 płaską łyżeczkę nasion gorczycy (opcjonalnie). Wlać 40 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać 80 g pokrojonych śliwek kandyzowanych, 50 g koncentratu pomidorowego, 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 25 g miodu. Wlać 2 łyżki octu balsamicznego, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, dusić razem – temperatura 90˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, cebule przełożyć do innego naczynia, ostudzić. Do ostudzonej cebuli dodać pokrojone filety śledziowe, wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na półmisku lub w salaterce mocno schłodzone.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy