Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Śledzie po kaszubsku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min + moczenie śledzi ok. 2 godz.
Liczba porcji:
8-10
Czas gotowania:
20 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (ok. 350 g )
  • 300 g cebuli czerwonej
  • 80 g śliwek suszonych kandyzowanych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 pełna łyżka miodu (ok. 23-30 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka nasion gorczycy (opcjonalnie)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Śledzie najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Śledzie po kaszubsku można przechowywać w lodówce 3-4 dni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Filety śledziowe (5 szt.) włożyć do miski, zalać ok. 1 litrem zimnej wody, pozostawić do moczenia na ok. 2 godziny. Po około 1 godzinie wymienić wodę na świeżą. Po tym czasie śledzie osączyć osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki szerokości ok. 2 cm.

Krok 2 – 300 g czerwonej cebuli obrać, przekroić na mniejsze kawałki. 80 g śliwek suszonych kandyzowanych pokroić na połówki.

Krok 3 – W dzbanku umieścić trzpień do tarczy i tarczę do szatkowania. Zamknąć pokrywą tarczy, poszatkować cebulę popychając ją popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień. Do dzbanka z cebulą włożyć mieszadło, za pomocą łopatki zgarnąć cebulę ze ścian naczynia. Do cebuli włożyć 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego i 1 płaską łyżeczkę nasion gorczycy (opcjonalnie). Wlać 40 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę. Poddusić cebulę – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, do cebuli dodać 80 g pokrojonych śliwek kandyzowanych, 50 g koncentratu pomidorowego, 1 płaską łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu, 25 g miodu. Wlać 2 łyżki octu balsamicznego, zamknąć pokrywą dzbanka z zamkniętą zaślepką, dusić razem – temperatura 90˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, cebule przełożyć do innego naczynia, ostudzić. Do ostudzonej cebuli dodać pokrojone filety śledziowe, wymieszać, przykryć, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać na półmisku lub w salaterce mocno schłodzone.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy