Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 600 g niedużych ziemniaków sałatkowych
  • 1 łyżka soli do gotowania ziemniaków
  • 150 g ogórków konserwowych
  • 100 g groszku mrożonego
  • 60 g czerwonej cebuli
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 1,2 litra wody (1,200 g)

Sos:

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g gęstego majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka soli do smaku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Przygotowanie:

Krok 1 – 600 g ziemniaków sałatkowych starannie umyć, włożyć do koszyczka. Do naczynia do gotowania na parze wsypać 100 g groszku mrożonego, zamknąć pokrywą.

Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 9 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka z wrzątkiem włożyć przygotowane ziemniaki w koszyczku, pojemnik z groszkiem umieścić na dzbanku. Gotować ziemniaki – program para, czas 6 minut, prędkość 1.

Krok 4 – Zdjąć naczynie z groszkiem, przelać groszek zimną wodą. Gotować dalej ziemniaki – ustawienia własne – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy ziemniaki są prawie miękkie. Jeśli są twarde, dogotować kolejne 5 minut

Krok 6 – Za pomocami miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami, odstawić do ostudzenia. Z dzbanka wylać wodę, opłukać, osuszyć.

Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż, dodać 80 g gęstego majonezu, 50 g gęstego jogurtu, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 płaską łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 8 sekund, prędkość 3.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, zdjąć dzbanek.

Krok 9 – 2 pęczki rzodkiewek oczyścić z liści i korzeni, umyć. Koperek posiekać nożem.

Krok 10 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, włożyć 60 g obranej, przekrojonej na 4 części cebuli czerwonej. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać cebule- czas 6 sekund, prędkość 6.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do dzbanka włożyć 100 g ogórków konserwowych pokrojonych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 2 pęczki oczyszczonych rzodkiewek popychając je popychaczem. – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 13 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Dzbanek odstawić.

Krok 14 – Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę 1,5×1,5 cm, włożyć do miski. Dodać posiekane ogórki z rzodkiewkami i groszek, za pomocą łopatki przełożyć  sos z dzbanka 1 dodać posiekany koperek. Wymieszać sałatkę łopatką, wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem spróbować, doprawić solą i pieprzem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy