Krok 1 – 600 g ziemniaków sałatkowych starannie umyć, włożyć do koszyczka. Do naczynia do gotowania na parze wsypać 100 g groszku mrożonego, zamknąć pokrywą.
Krok 2 – Do dzbanka nr 1 wlać 1,2 litra wody (1200 g), wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 9 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka z wrzątkiem włożyć przygotowane ziemniaki w koszyczku, pojemnik z groszkiem umieścić na dzbanku. Gotować ziemniaki – program para, czas 6 minut, prędkość 1.
Krok 4 – Zdjąć naczynie z groszkiem, przelać groszek zimną wodą. Gotować dalej ziemniaki – ustawienia własne – temperatura 100˚C, czas 15 minut, prędkość 1.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, sprawdzić, czy ziemniaki są prawie miękkie. Jeśli są twarde, dogotować kolejne 5 minut
Krok 6 – Za pomocami miarki wyjąć koszyczek z ziemniakami, odstawić do ostudzenia. Z dzbanka wylać wodę, opłukać, osuszyć.
Krok 7 – Do dzbanka nr 1 włożyć nóż, dodać 80 g gęstego majonezu, 50 g gęstego jogurtu, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 płaską łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 8 sekund, prędkość 3.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, zdjąć dzbanek.
Krok 9 – 2 pęczki rzodkiewek oczyścić z liści i korzeni, umyć. Koperek posiekać nożem.
Krok 10 – Do naczynia miksującego nr 2 włożyć nóż, włożyć 60 g obranej, przekrojonej na 4 części cebuli czerwonej. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać cebule- czas 6 sekund, prędkość 6.
Krok 11 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać cebulę ze ścian naczynia. Do dzbanka włożyć 100 g ogórków konserwowych pokrojonych na mniejsze kawałki. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, posiekać – czas 6 sekund, prędkość 5.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, włożyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 2 pęczki oczyszczonych rzodkiewek popychając je popychaczem. – czas 12 sekund, prędkość 5.
Krok 13 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Dzbanek odstawić.
Krok 14 – Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę 1,5×1,5 cm, włożyć do miski. Dodać posiekane ogórki z rzodkiewkami i groszek, za pomocą łopatki przełożyć sos z dzbanka 1 dodać posiekany koperek. Wymieszać sałatkę łopatką, wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem spróbować, doprawić solą i pieprzem.