Czas gotowania ziemniaków zależny jest od ich wielkości i gatunku, w razie potrzeby dodać do gotowania kilka minut, aby ziemniaki były miękkie.
Przygotowanie:
Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, a do niego 3 jajka. Wlać 1300 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować jajka na twardo. Opcja na parze, czas 10 minut.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyk, jajka ostudzić, obrać ze skorupki.
Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, a do niego 3 średniej wielkości ziemniaki (około 250 g). Wlać 1300 g wody. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ugotować ziemniaki w mundurkach. Opcja na parze, czas 15 minut.
Zdjąć pokrywę, przy pomocy miarki wyjąć koszyk, ziemniaki ostudzić, obrać ze skórek.
Ugotowane ziemniaki, jajka oraz 200 g ogórka kiszonego pokroić w większą kostkę.
100 g czerwonej cebuli pokroić w piórka. 4-5 gałązek szczypiorku drobno posiekać. Wszystkie składniki na sałatkę umieścić w misce.
W osobnej miseczce wymieszać 50 g majonezu i 20 g musztardy sarepskiej. Tak przygotowany sos dodać do sałatki, wymieszać.
Na końcu do sałatki wsypać pół łyżeczki soli i szczyptę czarnego mielonego pieprzu. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.