Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka śledziowa z buraczkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g filetów śledziowych solonych
  • 250 g niedużych buraków
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 80 g cebuli
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 70 g pieczarek w occie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 70 g gęstego majonezu
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 250 g buraków i 300 g ziemniaków starannie umyć, nie obierać. Buraki włożyć do dzbanka, ziemniaki umieścić w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Do dzbanka z burakami wlać 1,5 litra wody.( tak, aby przykryć buraki). Pojemnik do gotowania na parze z ziemniakami umieścić na dzbanku. Gotować warzywa – – temperatura 105˚C, czas 60 minut, prędkość 1.
  3. Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, wyjąc ziemniaki i buraki, wodę z gotowania buraków wylać. Warzywa ostudzić. Naczynie umyć i osuszyć.
  4. Przygotować pozostałe składniki: 300g filetów śledziowych odlać z słonej zalewy, zalać 1 litrem zimnej wody. Po 30 minutach wymienić wodę na świeżą. Osączyć. Śledzie pokroić w kostkę ok 1cmx1cm, włożyć do miski. 80g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.100g ogórków marynowanych i 70g pieczarek marynowanych osączyć z zalewy. Wystudzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ok 1cmx1cm, dodać do miski ze śledziami
  5. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.
  6. W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć buraki  popychając  je popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę,  usunąć  tarczę i trzpień,  za pomocą łopatki przełożyć buraki do miski ze śledziami i ziemniakami. Dzbanek umyć, osuszyć.
  8. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, ogórki konserwowe i pieczarki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć mieszadło. Do posiekanej cebuli i ogórków włożyć starte buraki oraz pokrojone ziemniaki i śledzie.  Dodać 100g startego sera żółtego, 1 łyżkę posiekanego koperku, 70g gęstego majonezu oraz 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać sałatkę – czas 20 sekund, prędkość 4.
  10. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sałatkę do innego naczynia, schłodzić.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Babka majonezowa
Masło ziołowe
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym
Szakszuka pomidorowa
Ciasto leśny mech
Faszerowane grzybki z jajek
Domowa kostka rosołowa z warzyw
Pasta z jajek i awokado