Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka śledziowa z buraczkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 300 g filetów śledziowych solonych
  • 250 g niedużych buraków
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g tartego sera żółtego
  • 80 g cebuli
  • 100 g ogórków konserwowych
  • 70 g pieczarek w occie
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 70 g gęstego majonezu
  • Sól, pieprz do smaku
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 250 g buraków i 300 g ziemniaków starannie umyć, nie obierać. Buraki włożyć do dzbanka, ziemniaki umieścić w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Do dzbanka z burakami wlać 1,5 litra wody (tak, aby przykryć buraki). Pojemnik do gotowania na parze z ziemniakami umieścić na dzbanku. Gotować warzywa – temperatura 105˚C, czas 60 minut, prędkość 1.
  3. Zdjąć pojemnik do gotowania na parze, wyjąc ziemniaki i buraki, wodę z gotowania buraków wylać. Warzywa ostudzić. Naczynie umyć i osuszyć.
  4. Przygotować pozostałe składniki: 300 g filetów śledziowych odlać z słonej zalewy, zalać 1 litrem zimnej wody. Po 30 minutach wymienić wodę na świeżą. Osączyć. Śledzie pokroić w kostkę ok 1cmx1cm, włożyć do miski. 80 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.100g ogórków marynowanych i 70 g pieczarek marynowanych osączyć z zalewy. Wystudzone ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ok 1cmx1cm, dodać do miski ze śledziami
  5. Buraki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki.
  6. W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Zetrzeć buraki  popychając  je popychaczem – czas 12 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę,  usunąć  tarczę i trzpień,  za pomocą łopatki przełożyć buraki do miski ze śledziami i ziemniakami. Dzbanek umyć, osuszyć.
  8. W naczyniu miksującym założyć nóż, włożyć cebulę, ogórki konserwowe i pieczarki. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać – czas 4 sekundy, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę, wyjąc nóż, włożyć mieszadło. Do posiekanej cebuli i ogórków włożyć starte buraki oraz pokrojone ziemniaki i śledzie.  Dodać 100 g startego sera żółtego, 1 łyżkę posiekanego koperku, 70g gęstego majonezu oraz 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, wymieszać sałatkę – czas 20 sekund, prędkość 4.
  10. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć sałatkę do innego naczynia, schłodzić.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek