Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka makaronowa z ogórkiem i rzodkiewkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego dość drobnego
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
  • 200 g ogórka świeżego
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 1 litr wody (1000 g)

Sos:

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g gęstego majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Przygotowanie:

Krok 1 – 200 g ogórka świeżego umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić ogórki wzdłuż na pół. 1 pęczek rzodkiewek oczyścić z liści i korzeni, umyć. Pęczek szczypiorku posiekać nożem.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć mieszadło, wlać 1 litr wody (1000 g), wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 200 g makaronu kolanka, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez koszyczek (lub sitko), przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.

Krok 5 – Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 200 g przygotowanych ogórków i 1 pęczek oczyszczonych rzodkiewek popychając je popychaczem. – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Dzbanek odstawić.

Krok 7 – W dzbanku nr 2 umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czosnek – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia.

Krok 9 – Do dzbanka z czosnkiem dodać 50 g gęstego jogurtu, 40 g gęstego majonezu, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 płaską łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 8 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, zdjąć dzbanek.

Krok 11 – Do dzbanka nr 1 z ogórkiem i rzodkiewkami włożyć mieszadło (warzywa przesunąć łopatką), wsypać wystudzony makaron, za pomocą łopatki przełożyć przygotowany sos. Zamknąć pokrywą, wymieszać sałatkę – czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, sałatkę wyporcjować i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Rolada bezowa z mascarpone i owocami
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Jogurtowy sernik na zimno
Pesto z bazylii
Tarta lotaryńska
Kurczak po chińsku
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy