Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka makaronowa z ogórkiem i rzodkiewkami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
8 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 200 g makaronu kolanka, muszelki lub innego dość drobnego
  • 1 łyżka soli do gotowania makaronu
  • 200 g ogórka świeżego
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 1 litr wody (1000 g)

Sos:

  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 40 g gęstego majonezu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Przygotowanie:

Krok 1 – 200 g ogórka świeżego umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić ogórki wzdłuż na pół. 1 pęczek rzodkiewek oczyścić z liści i korzeni, umyć. Pęczek szczypiorku posiekać nożem.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć mieszadło, wlać 1 litr wody (1000 g), wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 200 g makaronu kolanka, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez koszyczek (lub sitko), przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.

Krok 5 – Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 200 g przygotowanych ogórków i 1 pęczek oczyszczonych rzodkiewek popychając je popychaczem. – czas 12 sekund, prędkość 5.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Dzbanek odstawić.

Krok 7 – W dzbanku nr 2 umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czosnek – czas 8 sekund, prędkość 8.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia.

Krok 9 – Do dzbanka z czosnkiem dodać 50 g gęstego jogurtu, 40 g gęstego majonezu, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 płaską łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 8 sekund, prędkość 3.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, zdjąć dzbanek.

Krok 11 – Do dzbanka nr 1 z ogórkiem i rzodkiewkami włożyć mieszadło (warzywa przesunąć łopatką), wsypać wystudzony makaron, za pomocą łopatki przełożyć przygotowany sos. Zamknąć pokrywą, wymieszać sałatkę – czas 1 minuta, prędkość 2.

Krok 12 – Otworzyć pokrywę, sałatkę wyporcjować i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy