Krok 1 – 200 g ogórka świeżego umyć, osuszyć, odciąć końcówki, przekroić ogórki wzdłuż na pół. 1 pęczek rzodkiewek oczyścić z liści i korzeni, umyć. Pęczek szczypiorku posiekać nożem.
Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 włożyć mieszadło, wlać 1 litr wody (1000 g), wsypać 1 płaską łyżkę soli. Zamknąć pokrywę z zamknięta zaślepką, zagotować wodę – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, do dzbanka wsypać 200 g makaronu kolanka, zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę. Gotować makaron – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Uwaga – czas gotowania makaronu powinien być zgodny ze wskazówkami na opakowaniu.
Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, odcedzić makaron przez koszyczek (lub sitko), przelać zimną wodą, odstawić do ostudzenia.
Krok 5 – Dzbanek opłukać, osuszyć. W dzbanku nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć pokrywą tarczy. Pokroić 200 g przygotowanych ogórków i 1 pęczek oczyszczonych rzodkiewek popychając je popychaczem. – czas 12 sekund, prędkość 5.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, zdjąć tarczę i trzpień. Dzbanek odstawić.
Krok 7 – W dzbanku nr 2 umieścić nóż, włożyć 1 obrany ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, posiekać czosnek – czas 8 sekund, prędkość 8.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać czosnek ze ścian naczynia.
Krok 9 – Do dzbanka z czosnkiem dodać 50 g gęstego jogurtu, 40 g gęstego majonezu, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, 1 łyżeczkę miodu, 1 płaską łyżeczkę drobnej soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Zamknąć pokrywą z zamkniętą zaślepką, wymieszać sos – czas 8 sekund, prędkość 3.
Krok 10 – Otworzyć pokrywę, wyjąć nóż, zdjąć dzbanek.
Krok 11 – Do dzbanka nr 1 z ogórkiem i rzodkiewkami włożyć mieszadło (warzywa przesunąć łopatką), wsypać wystudzony makaron, za pomocą łopatki przełożyć przygotowany sos. Zamknąć pokrywą, wymieszać sałatkę – czas 1 minuta, prędkość 2.
Krok 12 – Otworzyć pokrywę, sałatkę wyporcjować i posypać posiekanym szczypiorkiem.