Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka makaronowa caprese

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

300 g makaronu rurki (penne)

200 g pomidorków coctailowych

125 g mozarelli mini (1 op.)

50 g sera parmezan w kawałku

40 g liści bazylii (1 doniczka)

1 ząbek czosnku

50 g oliwy z oliwek

10 g orzeszków pinii (lub migdałów blanszowanych)

0,5 łyżeczki soli do Pesto

1200 g wody

1,5 łyżeczki soli do gotowania makaronu

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do sałatki najlepiej wykorzystać  włoski makaron z semoliny (po ugotowaniu będzie al’dente)

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Po przygotowaniu sałatkę przykryć, włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.

Sałatkę można przechowywać lodówce do 2 dni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 50 g sera parmezan pokroić na kawałki ok 1-2 cm, 200 g pomidorków coctailowych umyć pokroić na połówki lub, jeśli są większe, na ćwiartki. ! opakowanie sera mozarella mini osączyć z zalewy, pokroić na połówki. 1 ząbek czosnku obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki ok 2-3 cm i 10 g orzeszków pinii lub blanszowanych migdałów. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę. Do sera dodać 40 g świeżych liści bazylii, 1 ząbek czosnku,  wlać 50 g oliwy z oliwek, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować pesto – czas  20 sekund,  prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać Pesto ze ścian naczynia, zamknąć pokrywę, miksować – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć pesto z bazylii do miski. Dzbanka nie myć.

Krok 6 – Do dzbanka wlać 1200 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę –  program gotowanie.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do wody wsypać  1,5 łyżeczki soli oraz 300 g makaronu rurki (penne). Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować makaron – temperatura 100˚C, czas zgodny ze wskazówką na opakowaniu makaronu.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, odcedzić makaron przez sitko i przelać do zimną, bieżącą wodą. Dobrze osączyć z wody.

Krok 9 – Makaron włożyć do miski z Pesto bazylikowym, dodać 200 g pomidorków coctailowych i 125 g sera mozarella mini pokrojonych na połówki. Sałatkę dokładnie wymieszać.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek