Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Sałatka makaronowa caprese

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
4
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

300 g makaronu rurki (penne)

200 g pomidorków coctailowych

125 g mozarelli mini (1 op.)

50 g sera parmezan w kawałku

40 g liści bazylii (1 doniczka)

1 ząbek czosnku

50 g oliwy z oliwek

10 g orzeszków pinii (lub migdałów blanszowanych)

0,5 łyżeczki soli do Pesto

1200 g wody

1,5 łyżeczki soli do gotowania makaronu

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Wskazówki:

Do sałatki najlepiej wykorzystać  włoski makaron z semoliny (po ugotowaniu będzie al’dente)

Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Po przygotowaniu sałatkę przykryć, włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.

Sałatkę można przechowywać lodówce do 2 dni.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować składniki: 50 g sera parmezan pokroić na kawałki ok 1-2 cm, 200 g pomidorków coctailowych umyć pokroić na połówki lub, jeśli są większe, na ćwiartki. ! opakowanie sera mozarella mini osączyć z zalewy, pokroić na połówki. 1 ząbek czosnku obrać.

Krok 2 – W naczyniu miksującym umieścić nóż, włożyć 50 g sera parmezan pokrojonego na kawałki ok 2-3 cm i 10 g orzeszków pinii lub blanszowanych migdałów. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zmiksować – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę. Do sera dodać 40 g świeżych liści bazylii, 1 ząbek czosnku,  wlać 50 g oliwy z oliwek, dodać 0,5 łyżeczki soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować pesto – czas  20 sekund,  prędkość 5.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki zebrać Pesto ze ścian naczynia, zamknąć pokrywę, miksować – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć pesto z bazylii do miski. Dzbanka nie myć.

Krok 6 – Do dzbanka wlać 1200 g wody. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zagotować wodę –  program gotowanie.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do wody wsypać  1,5 łyżeczki soli oraz 300 g makaronu rurki (penne). Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, gotować makaron – temperatura 100˚C, czas zgodny ze wskazówką na opakowaniu makaronu.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, odcedzić makaron przez sitko i przelać do zimną, bieżącą wodą. Dobrze osączyć z wody.

Krok 9 – Makaron włożyć do miski z Pesto bazylikowym, dodać 200 g pomidorków coctailowych i 125 g sera mozarella mini pokrojonych na połówki. Sałatkę dokładnie wymieszać.

Udostępnij:
5 2 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek