Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ryba w zalewie pomidorowej

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 minut
Liczba porcji:
składniki na 2 litrowe słoiki
Czas gotowania:
15 minut gotowania zalewy+ 10 minut smażenia ryby
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
Składniki:
  • 1300 g filetów rybnych, np. z dorsza
  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia ryby
  • 2 litrowe słoiki

Zalewa:

  • 1200 g wody
  • 300 g octu spirytusowego 10%
  • 80 g koncentratu pomidorowego
  • 120 g cebuli
  • 50 g oleju
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 liści laurowych
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Komplet garnków MGK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:
  1. 1300 g filetów rybnych pokroić na mniejsze kawałki (większe filety pokroić na 3 kawałki, mniejsze na pół). Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, smażyć ryby na rumiano z obu stron.
  2. Usmażone ryby przełożyć po połowie do dwóch litrowych słoików.
  3. 120 g cebuli pokroić w piórka. W naczyniu miksującym zamontować mieszadło. Wlać 50 g oleju, dodać pokrojoną cebulę. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, podsmażyć cebulę. Temperatura 100°C, czas 3 minuty, prędkość 1.
  4. Zdjąć pokrywę, dodać 80 g koncentratu pomidorowego. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ponownie wszystko podsmażyć. Temperatura 100°C, czas 1 minuta, prędkość 1.
  5. Zdjąć pokrywę, wlać 1200 g wody, 300 g octu spirytusowego 10%, dodać 6 kulek ziela angielskiego, 6 kulek czarnego pieprzu i 6 liści laurowych. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, zalewę zagotować. Temperatura 100°C, czas 12 minut, prędkość 1.
  6. Zdjąć pokrywę. Ugotowaną, gorącą zalewę łącznie z cebulą, zielem angielskim, pieprzem czarnym i listkami laurowymi przelać do słoików z rybą (zalewy wlać do pełnych słoików). Pokrywkami dobrze zakręcić słoiki. Kiedy przestygną wstawić je do lodówki, aby smaki się przegryzły. Ryby po 2 dniach powinny być gotowe do zjedzenia.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy