Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ryba po grecku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • Ok 370g filetów z ryby bez ości (najlepiej dorsz, miruna, sandacz)
  • 400g marchwi
  • 100g selera
  • 160g korzenia pietruszki
  • 100g cebuli
  • 100g pora (biała część)
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 50g masła
  • 2 liście laurowe
  • 4szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli do warzyw + 0,5 łyżeczki soli do ryby
  • 0,5 łyżeczki pieprzu do warzyw + szczypta pieprzu do ryby
  • 100ml wody do warzyw
  • 1200ml wody do gotowania
  • kilka plasterków cytryny i natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Rybę po grecku można podawać na zimno lub ciepło, udekorowaną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Rybę po grecku można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

 

 

Przygotowanie:
  1. Przygotować rybę: ok 370 g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Do dzbanka wlać 1200 ml wody, pojemnik z rybą umieścić na dzbanku, przykryć i gotować rybę na parze – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
  3. Zdjąć pojemnik, rybę odłożyć do ostudzenia, umyć i osuszyć dzbanek.
  4. Przygotować warzywa: 400 g marchwi,  160 g pietruszki, 100 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  5. W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
  6. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler, w miarę potrzeby popychając popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę,  usunąć  tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia.
  8. Ponownie założyć tarczę – do szatkowania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić cebulę i por, w miarę potrzeby popychając je popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień do tarczy. Za pomocą łopatki odsunąć cebulę i por na bok, w dzbanku umieścić mieszadło.
  10. Do cebuli z porem dodać 50 g masła. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć cebulę i por – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać starte marchew, seler i pietruszkę, 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Do warzyw wlać 100 ml wody.
  12. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, dusić warzywa – temperatura 110˚C, czas 15 minut, obroty 1
  13. Otworzyć pokrywę, dodać 50 g koncentratu pomidorowego. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, obroty 1
  14. Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać kawałki ryby ugotowanej na parze. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
  15. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć rybę po grecku do salaterki.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek