Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ryba po grecku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • Ok 370g filetów z ryby bez ości (najlepiej dorsz, miruna, sandacz)
  • 400g marchwi
  • 100g selera
  • 160g korzenia pietruszki
  • 100g cebuli
  • 100g pora (biała część)
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 50g masła
  • 2 liście laurowe
  • 4szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli do warzyw + 0,5 łyżeczki soli do ryby
  • 0,5 łyżeczki pieprzu do warzyw + szczypta pieprzu do ryby
  • 100ml wody do warzyw
  • 1200ml wody do gotowania
  • kilka plasterków cytryny i natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Rybę po grecku można podawać na zimno lub ciepło, udekorowaną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Rybę po grecku można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Zdjęcie potrawy – zdjęcie poglądowe.

Wskazówki i ostrzeżenia np.

 

Przygotowanie:
  1. Przygotować rybę: ok 370g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Do dzbanka wlać 1200ml wody, pojemnik z rybą umieścić na dzbanku, przykryć i gotować rybę na parze – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
  3. Zdjąć pojemnik, rybę odłożyć do ostudzenia, umyć i osuszyć dzbanek.
  4. Przygotować warzywa: 400g marchwi,  160g pietruszki, 100g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  5. W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
  6. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler, w miarę potrzeby popychając popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę,  usunąć  tarczę,   za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia.
  8. Ponownie założyć tarczę – do szatkowania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić cebulę i por, w miarę potrzeby popychając je popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień do tarczy. Za pomocą łopatki odsunąć cebulę i por na bok, w dzbanku umieścić mieszadło.
  10. Do cebuli z porem dodać 50g masła. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć cebulę i por – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać starte marchew, seler i pietruszkę, 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Do warzyw wlać 100ml wody.
  12. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, dusić warzywa – temperatura 110˚C, czas 15 minut, obroty 1
  13. Otworzyć pokrywę, dodać 50g koncentratu pomidorowego. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, obroty 1
  14. Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać kawałki ryby ugotowanej na parze. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
  15. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć rybę po grecku do salaterki.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy