Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ryba po grecku

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
10 min
Liczba porcji:
6
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • mieszadło
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • Ok 370g filetów z ryby bez ości (najlepiej dorsz, miruna, sandacz)
  • 400g marchwi
  • 100g selera
  • 160g korzenia pietruszki
  • 100g cebuli
  • 100g pora (biała część)
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 50g masła
  • 2 liście laurowe
  • 4szt ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli do warzyw + 0,5 łyżeczki soli do ryby
  • 0,5 łyżeczki pieprzu do warzyw + szczypta pieprzu do ryby
  • 100ml wody do warzyw
  • 1200ml wody do gotowania
  • kilka plasterków cytryny i natka pietruszki do dekoracji
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Zestaw młynków ręcznych do przypraw SMP-09
Zobacz więcej
Wskazówki:

Rybę po grecku można podawać na zimno lub ciepło, udekorowaną plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Rybę po grecku można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

 

 

Przygotowanie:
  1. Przygotować rybę: ok 370 g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
  2. Do dzbanka wlać 1200 ml wody, pojemnik z rybą umieścić na dzbanku, przykryć i gotować rybę na parze – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
  3. Zdjąć pojemnik, rybę odłożyć do ostudzenia, umyć i osuszyć dzbanek.
  4. Przygotować warzywa: 400 g marchwi,  160 g pietruszki, 100 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
  5. W naczyniu miksującym  założyć  trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
  6. Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler, w miarę potrzeby popychając popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
  7. Otworzyć pokrywę,  usunąć  tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia.
  8. Ponownie założyć tarczę – do szatkowania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić cebulę i por, w miarę potrzeby popychając je popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 6.
  9. Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień do tarczy. Za pomocą łopatki odsunąć cebulę i por na bok, w dzbanku umieścić mieszadło.
  10. Do cebuli z porem dodać 50 g masła. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć cebulę i por – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
  11. Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać starte marchew, seler i pietruszkę, 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Do warzyw wlać 100 ml wody.
  12. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, dusić warzywa – temperatura 110˚C, czas 15 minut, obroty 1
  13. Otworzyć pokrywę, dodać 50 g koncentratu pomidorowego. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, obroty 1
  14. Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać kawałki ryby ugotowanej na parze. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
  15. Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć rybę po grecku do salaterki.
Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Zupa pomidorowa z ryżem lub makaronem
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek