Rybę po grecku można podawać na zimno lub ciepło, udekorowaną plasterkami cytryny i natką pietruszki.
Rybę po grecku można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.
Przygotowanie:
Przygotować rybę: ok 370 g filetów z ryby umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki, usunąć ewentualne ości. Rybę pokroić na mniejsze kawałki ( ok 4-5cm), przyprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze.
Do dzbanka wlać 1200 ml wody, pojemnik z rybą umieścić na dzbanku, przykryć i gotować rybę na parze – temperatura 105˚C, czas 25 minut.
Zdjąć pojemnik, rybę odłożyć do ostudzenia, umyć i osuszyć dzbanek.
Przygotować warzywa: 400 g marchwi, 160 g pietruszki, 100 g selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki. 100 g cebuli obrać, pokroić na mniejsze kawałki.
W naczyniu miksującym założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do tarcia. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy.
Zetrzeć marchew, pietruszkę i seler, w miarę potrzeby popychając popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę, za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia.
Ponownie założyć tarczę – do szatkowania. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy, pokroić cebulę i por, w miarę potrzeby popychając je popychaczem – czas 8 sekund, prędkość 6.
Otworzyć pokrywę tarczy, usunąć tarczę i trzpień do tarczy. Za pomocą łopatki odsunąć cebulę i por na bok, w dzbanku umieścić mieszadło.
Do cebuli z porem dodać 50 g masła. Zamknąć pokrywę dzbanka, otworzyć zaślepkę, podsmażyć cebulę i por – temperatura 120˚C, czas 6 minut, prędkość 1.
Otworzyć pokrywę dzbanka, do cebuli dodać starte marchew, seler i pietruszkę, 2 liście laurowe, 4szt ziela angielskiego, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Do warzyw wlać 100 ml wody.
Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, dusić warzywa – temperatura 110˚C, czas 15 minut, obroty 1
Otworzyć pokrywę, dodać 50 g koncentratu pomidorowego. Zamknąć pokrywę, gotować – temperatura 110˚C, czas 2 minuty, obroty 1
Otworzyć pokrywę, do warzyw dodać kawałki ryby ugotowanej na parze. Zamknąć pokrywę dzbanka, wymieszać – czas 20 sekund, prędkość 4.
Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć rybę po grecku do salaterki.
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.