Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rolada bezowa z mascarpone i owocami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 12 kawałków
Czas pieczenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:

Na roladę bezową:

  • 6 białek jaj
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 20 g płatków migdałów

Na krem:

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne owoce: maliny, truskawki, borówki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.

Ostrzeżenia – Ze zbyt długo ubijanej śmietany powstanie masło.

 

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 6 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 7 minut, prędkość 4.
  2. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 5 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 250 g cukru drobnego do wypieków. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie.
  3. Zdjąć pokrywę, wsypać 10 g skrobi ziemniaczanej, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać bezę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę. Na prostokątną blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, równomiernie rozsmarować bezę. Na wierzch posypać 20 g płatków migdałów.
  5. Piekarnik nagrzać do 150°C, suszyć bezę około 30-35 minut.
  6. Wysuszoną bezę wyjąć z piekarnika. Na jej górę położyć papier do pieczenia. Bezę odwrócić do góry dnem. Zdjąć od spodniej części bezy papier do pieczenia.
  7. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 300 g śmietany kremówki 36% i wsypać 30 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę. Powstały krem równomiernie wysmarować na spodniej części bezy. Na to posypać dowolne kawałki owoców.
  10. Zwinąć roladę bezową wzdłuż dłuższego boku.
  11. Roladę bezową wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Koktajl z mango i mlekiem kokosowym
Asesh – napój z granatów
Pieczone falafele z sosem tahini
Wątróbka po nelsońsku
Pizzerinki z ciasta francuskiego
Ciasto marchewkowe
Naleśniki szpinakowe
Zupa meksykańska
Zupa gulaszowa
Makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi
Zapiekanka z kaszy gryczanej
Spaghetti z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Zapiekanka z tortellini i kiełbasą
Potrawka z kurczaka z ryżem
Pizzerinki z pieczarkami, szynką i serem
Naleśniki z serem zapiekane w sosie budyniowym
Omlet owsiany na słodko
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Smoothie bananowo – gruszkowe
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Korzenne ciasto z cukinią
Muffinki z dynią
Jabłka smażone w cieście naleśnikowym
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Mus jabłkowy
Kruche rogaliki z marmoladą
Pączki tradycyjne
Oponki serowe
Sałatka włoska