Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Rolada bezowa z mascarpone i owocami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
30 minut
Liczba porcji:
około 12 kawałków
Czas pieczenia:
30 minut
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • motylek
Składniki:

Na roladę bezową:

  • 6 białek jaj
  • 250 g cukru drobnego do wypieków
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 20 g płatków migdałów

Na krem:

  • 300 g śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • dowolne owoce: maliny, truskawki, borówki
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Wskazówki:

Ubijaną na krem śmietanę kremówkę należy ciągle kontrolować, ponieważ czas ubijania zależy od producenta śmietany, a także od stopnia jej schłodzenia. W niektórych przypadkach należy odrobinę zwiększyć czas ubijania, w niektórych natomiast zmniejszyć.

Ostrzeżenia – Ze zbyt długo ubijanej śmietany powstanie masło.

 

Przygotowanie:
  1. W naczyniu miksującym zamontować motylek, wlać białka z 6 jaj i wsypać szczyptę soli. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Ubić białka na pianę. Czas 7 minut, prędkość 4.
  2. Następnie otworzyć zaślepkę, ustawić robota na mieszanie. Czas 5 minuty, prędkość 4. Przez otwór stopniowo wsypywać 250 g cukru drobnego do wypieków. Ubijać pianę z cukrem, aby ten się rozpuścił i nie był wyczuwalny w pianie.
  3. Zdjąć pokrywę, wsypać 10 g skrobi ziemniaczanej, założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać bezę. Czas 1 minuta, prędkość 4.
  4. Zdjąć pokrywę. Na prostokątną blachę z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia, równomiernie rozsmarować bezę. Na wierzch posypać 20 g płatków migdałów.
  5. Piekarnik nagrzać do 150°C, suszyć bezę około 30-35 minut.
  6. Wysuszoną bezę wyjąć z piekarnika. Na jej górę położyć papier do pieczenia. Bezę odwrócić do góry dnem. Zdjąć od spodniej części bezy papier do pieczenia.
  7. W naczyniu miksującym zamontować motylek. Wlać 300 g śmietany kremówki 36% i wsypać 30 g cukru pudru. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, ubić śmietanę na krem. Czas 1 minuta 30 sekund, prędkość 4.
  8. Zdjąć pokrywę, dodać 250 g serka mascarpone. Założyć pokrywę z zamkniętą zaślepką, wymieszać krem. Czas 30 sekund, prędkość 4.
  9. Zdjąć pokrywę. Powstały krem równomiernie wysmarować na spodniej części bezy. Na to posypać dowolne kawałki owoców.
  10. Zwinąć roladę bezową wzdłuż dłuższego boku.
  11. Roladę bezową wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek