Przygotowanie:
Krok 1 – W kubeczku rozmieszać drożdże z wodą.
Krok 2 – Do naczynia miksującego założyć nóż. Wlać drożdże, dodać mąkę, cukier, jajko, i margarynę pokrojoną na małe kawałki. Zamknąć pokrywę dzbanka. Wyrobić ciasto – czas 30 sekund, obroty 4.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki wyłożyć ciasto na stolnicę. Ciasto lekko zagnieść podsypując mąką, podzielić je na 4 równe części, z każdej uformować kulę, odłożyć na bok. Podsypując mąką, każdą porcję ciasta po kolei wałkować na nieduży, cienki placek w kształcie koła (grubość ciasta ok 2mm). Każdy placek podzielić na 8 części krojąc po przekątnej. Z grubszej strony każdego trójkąta ciasta położyć niedużą porcje marmolady, zawijać ciasto formując rogaliki.
Krok 4 – Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać rogaliki na blasze. Za pomocą pędzelka posmarować rogaliki rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Rogaliki włożyć do piekarnika nagrzanego do temp 180˚C, piec ok 20 min aż będą lekko brązowe.
Przepyszne! A do tego jaka mila niespodzianka gdy wraca sie z pracy a maz z dziecmi przygotowal takie cuda ❤
Dziękujemy za komentarz. Bardzo nas to cieszy 🙂
Dziękujemy za komentarz. Taka rodzimka to skarb 🙂