Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto z porem i boczniakami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 mn
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:
  • 300 g ryżu arborio do risotto
  • 150 g pora (biała część)
  • 250 g boczniaków
  • 50 g sera parmezan w kawałku (lub tarty)
  • 60 g cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • 30 g miękkiego masła
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 100 g białego wina
  • 500 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży SNS-3
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można użyć np. ser grana padano.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 60 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Por pokroić w kawałki ok 2 cm grubości. 250 g boczniaków pokroić na mniejsze kawałki, ok 3-4 cm.

50 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2cm (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Pęczek koperku drobno posiekać. 

Krok 2 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na mniejsze kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zetrzeć ser – czas 10 sekund, prędkość 10. (Jeśli używany jest ser tarty, pominąć ten etap).

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć  250 g pokrojonych na mniejsze kawałki boczniaków. Zamknąć pokrywę, zamknąć zaślepkę, posiekać boczniaki – czas 3 sekundy, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć boczniaki do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 6 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojone 60 g cebuli, 150 g pora i 1 ząbek czosnku. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 7 sekund, prędkość 6.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki zebrać por i cebulę ze ścian naczynia. Wyjąć nóż, do dzbanka włożyć mieszadło. Wlać 30 g oliwy z oliwek, poddusić cebulę i czosnek –  temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, cebuli dodać posiekane boczniaki, wsypać 300 g ryżu arborio do risotto, wlać 100 g białego wina. Przemieszać ryż, por i grzyby łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wlać 500 g wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Przemieszać składniki łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 12 minut, prędkość 1.

Krok 10 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 30 g miękkiego masła oraz starte 50 g parmezanu. Zamknąć pokrywę, wymieszać – czas 15 sekund, prędkość 3. Pozostawić risotto bez wyjmowania z naczynia na ok 2 minuty.

Krok 11 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać posiekanym koperkiem.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aguś

Super! Lubię risotto pod różnymi postaciami 🙂 I zawsze robię w sam cooku psc 11 🙂 Wychodzi pycha!

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz. Miło słyszeć 🙂 Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy