Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto szpinakowe z groszkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

300 g ryżu arborio do risotto

150 g świeżych liści szpinaku

150 g groszku mrożonego

60 g sera parmezan w kawałku (lub tarty)

60 g cebuli

1 duży ząbek czosnku

30 g miękkiego masła

30 g oliwy z oliwek

100 g białego wina

600ml bulionu z warzyw ( ewentualnie wody)

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu mielonego

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można użyć np. ser grana padano.Skrobia (cukry) zawarte w ryżu mogą spowodować lekkie przypalenie dna naczynia. Po ugotowaniu risotto należy wlać 1 cm wody do dzbanka, pozostawić do namoczenia i umyć dno dzbanka.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 60 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Groszek rozmrozić (można zalać ciepłą wodą na kilka minut). 60 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2cm.

Krok 2 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zetrzeć ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku, 150 g liści szpinaku,30 g miękkiego masła i wlać 30 g oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, jeśli trzeba – zebrać szpinak ze ścian naczynia. Wyjąć nóż. Za pomocą łopatki  odsunąć szpinak, do dzbanka włożyć mieszadło. Pokrywę zamknąć, otworzyć zaślepkę, poddusić szpinak – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do szpinaku wlać 100 g białego wina, wsypać 300 g ryżu arborio do risotto. Przemieszać ryż i szpinak łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Przez otwór w pokrywie wlać 600ml bulionu z warzyw, dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 1 płaska łyżeczkę soli oraz 150 g groszku. Zamknąć pokrywę, gotować z otwartą zaślepką – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Pozostawić risotto w naczyniu na ok 2 minuty.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać tartym parmezanem.

Udostępnij:
3.6 5 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek