Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Risotto szpinakowe z groszkiem

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
25 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
Składniki:

300 g ryżu arborio do risotto

150 g świeżych liści szpinaku

150 g groszku mrożonego

60 g sera parmezan w kawałku (lub tarty)

60 g cebuli

1 duży ząbek czosnku

30 g miękkiego masła

30 g oliwy z oliwek

100 g białego wina

600ml bulionu z warzyw ( ewentualnie wody)

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu mielonego

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Wskazówki:

Zamiast sera parmezan można użyć np. ser grana padano.Skrobia (cukry) zawarte w ryżu mogą spowodować lekkie przypalenie dna naczynia. Po ugotowaniu risotto należy wlać 1 cm wody do dzbanka, pozostawić do namoczenia i umyć dno dzbanka.

Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 60 g cebuli i 1 duży ząbek czosnku obrać, cebulę przekroić na mniejsze części. Groszek rozmrozić (można zalać ciepłą wodą na kilka minut). 60 g sera parmezan pokroić na kawałki 1,5-2cm.

Krok 2 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 60 g sera parmezan pokrojonego na kawałki, zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zetrzeć ser – czas 10 sekund, prędkość 10.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki przełożyć ser do innego naczynia. Dzbanka nie myć.

Krok 4 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć pokrojoną cebulę, 1 ząbek czosnku, 150 g liści szpinaku,30 g miękkiego masła i wlać 30 g oliwy z oliwek. Zamknąć pokrywę dzbanka, posiekać – czas 10 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, jeśli trzeba – zebrać szpinak ze ścian naczynia. Wyjąć nóż. Za pomocą łopatki  odsunąć szpinak, do dzbanka włożyć mieszadło. Pokrywę zamknąć, otworzyć zaślepkę, poddusić szpinak – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do szpinaku wlać 100 g białego wina, wsypać 300 g ryżu arborio do risotto. Przemieszać ryż i szpinak łopatką. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Przez otwór w pokrywie wlać 600ml bulionu z warzyw, dodać 1 łyżeczkę soli. Gotować – temperatura 100˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, do risotto dodać 1 płaska łyżeczkę soli oraz 150 g groszku. Zamknąć pokrywę, gotować z otwartą zaślepką – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1. Pozostawić risotto w naczyniu na ok 2 minuty.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, wyporcjować risotto na talerze, posypać tartym parmezanem.

Udostępnij:
3.3 3 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Śmietanowiec
Ciasto czekoladowe z twarogiem
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Smoothie z kiwi, awokado i imbirem
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
Mojito z rumem
Strogonow drobiowy z warzywami
Szakszuka ze szparagami i fetą
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym
Zupa cebulowa z suszonymi grzybami
Łosoś ze szparagami na parze
Leczo z batatami i chorizo
Leczo wegetariańskie z batatami i cukinią
Wegańska panna cotta z sosem truskawkowym
Makaron z kremowym sosem szpinakowym
Kaszotto z borowikami
Zupa kartoflanka
Chlebek bananowy z borówkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Kompot z gruszek z goździkami
Lody z twarogu i owoców
Keto placki twarogowe
Keto gofry bez mąki
Dżem z czarnej porzeczki
Gulasz z indyka z suszonymi pomidorami i marchewką
Gulasz wołowy z papryką
Makaron z grzybami w kremowym sosie
Bułki wrocławskie
Chlebek wiejski Ani
Owsiane muffiny z malinami i białą czekoladą
Owsiane muffiny z bananem i masłem orzechowym
Ogórki do słoika w zalewie gyros
Kotlety jajeczne z kalafiorem
Roladki z cukinii w sosie pomidorowym
Toskańska zupa z cukinią i fasolą
Gulasz warzywny
Dżem truskawkowy z galaretką
Deser z jogurtu i mango
Czekoladowe ciasto z buraka
Herbata mrożona
Dżem brzoskwiniowy
Koktajl z mango, ananasa i pomarańczy
Ciasto Murzynek