Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ragout z udek kurczaka z boczkiem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 100 g marchwi
  • 130 g cukinii (1 mała szuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 100 g wody
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • szczypta cukru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok. 2x2cm. 100 g boczku wędzonego pokroić w niedużą kostkę. 100 g papryki czerwonej i 100 g papryki żółtej oczyścić z nasion, 100 g marchwi obrać 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 2 ząbki czosnku, 100 g papryki czerwonej, 100 g papryki żółtej, 130 g cukinii, 100 g marchwi – warzywa wkładać do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, większe kawałki warzyw pokroić nożem w paseczki lub talarki. Zdjąć tarczę i wyjąć trzpień.

Krok 4 – Zdjąć naczynie miksujące nr 1, założyć naczynie miksujące nr 2. Do naczynia miksującego nr 2 włożyć trzpień do tarczy i tarczę do krojenia w plastry, zamknąć pokrywą tarczy. Posiekać przygotowaną cebulę – wkładać kawałki cebuli do otworu pokrywy, popychać popychaczem – czas 5 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień, założyć mieszadło. Do cebuli wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 400 g mięsa z uda kurczaka pokrojonego na kawałki oraz 100 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę, wlać 100 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, szczyptę chili. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać zawartość dzbanka 1 – poszatkowane warzywa. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, dodać 400 g przecieru pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić. Ragout podawać z ryżem, kluseczkami lub pieczywem i surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Zupa grochowa
Płatki ryżowe z prażonym jabłkiem i cynamonem
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Krokiety ziemniaczane z farszem pieczarkowym
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Jaglanka z masłem orzechowym i bananem
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pieczeń rzymska z jajkiem
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Pasztet z selera i warzyw
Śniadaniowe placki szpinakowe
Wegańska pasta z czerwonej fasoli
Szare kluski okraszone cebulą i kiełbasą
Trufle czekoladowe z malinami i migdałami
Gorąca czekolada z bitą śmietaną
Szybka babka z kakao
Jagodzianki
Ciasto z patelni z jabłkami
Ciasto jajko sadzone bez pieczenia
Babka ziemniaczana
Makaron do rosołu
Syrop dyniowo – korzenny (pumpkin spice)
Placki drożdżowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
 Donuty – amerykańskie pączki
Kremowa zupa kurkowa
Paprykarz szczeciński
Panna cotta z sosem owocowym
Zimowa herbata
Krokiety z mięsem mielonym, pieczarkami i serem
Krokiety z jajkiem i pieczarkami
Szybkie maślane ciastka
Hinduski napój Lassi
Krewetki w sosie curry z mango
Jednogarnkowe danie z piersi kurczaka, białej fasoli i warzyw
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Śledzie w oleju z cebulą i papryką
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
Kruche maślane korzenne ciasteczka (bez jajek)
Drożdżowa strucla z jabłkami
Gofry piernikowe
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Podpłomyki
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kisiel z brzoskwiniami
Kawa mleczna
Syrop miętowy
Jabłka na parze
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Kruche ciasto z marmoladą i bezową pianką
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek