Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Ragout z udek kurczaka z boczkiem i warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-28
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • mieszadło
  • tarcza
Składniki:
  • 400 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości
  • 100 g boczku wędzonego bez skóry
  • 120 g cebuli
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g żółtej papryki
  • 100 g marchwi
  • 130 g cukinii (1 mała szuka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 100 g wody
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • szczypta cukru
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-28
Zobacz więcej
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: 400 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok. 2x2cm. 100 g boczku wędzonego pokroić w niedużą kostkę. 100 g papryki czerwonej i 100 g papryki żółtej oczyścić z nasion, 100 g marchwi obrać 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół.

Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 2 ząbki czosnku, 100 g papryki czerwonej, 100 g papryki żółtej, 130 g cukinii, 100 g marchwi – warzywa wkładać do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, większe kawałki warzyw pokroić nożem w paseczki lub talarki. Zdjąć tarczę i wyjąć trzpień.

Krok 4 – Zdjąć naczynie miksujące nr 1, założyć naczynie miksujące nr 2. Do naczynia miksującego nr 2 włożyć trzpień do tarczy i tarczę do krojenia w plastry, zamknąć pokrywą tarczy. Posiekać przygotowaną cebulę – wkładać kawałki cebuli do otworu pokrywy, popychać popychaczem – czas 5 sekund, prędkość 5.

Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień, założyć mieszadło. Do cebuli wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.

Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 400 g mięsa z uda kurczaka pokrojonego na kawałki oraz 100 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę, wlać 100 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, szczyptę chili. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.

Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać zawartość dzbanka 1 – poszatkowane warzywa. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 2.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę, dodać 400 g przecieru pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić. Ragout podawać z ryżem, kluseczkami lub pieczywem i surówką.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy