Krok 1 – Przygotować produkty: 400 g mięsa z udek kurczaka bez skóry i kości umyć, osuszyć i pokroić na kawałki ok. 2x2cm. 100 g boczku wędzonego pokroić w niedużą kostkę. 100 g papryki czerwonej i 100 g papryki żółtej oczyścić z nasion, 100 g marchwi obrać 120 g cebuli obrać, przekroić na mniejsze części, 2 ząbki czosnku obrać. Z cukinii odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół.
Krok 2 – Do naczynia miksującego nr 1 założyć trzpień do montażu tarczy i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć dzbanek pokrywą tarczy. Pokroić 2 ząbki czosnku, 100 g papryki czerwonej, 100 g papryki żółtej, 130 g cukinii, 100 g marchwi – warzywa wkładać do otworu pokrywy tarczy, w miarę potrzeby popychać popychaczem – czas 15 sekund, prędkość 5.
Krok 3 – Otworzyć pokrywę, większe kawałki warzyw pokroić nożem w paseczki lub talarki. Zdjąć tarczę i wyjąć trzpień.
Krok 4 – Zdjąć naczynie miksujące nr 1, założyć naczynie miksujące nr 2. Do naczynia miksującego nr 2 włożyć trzpień do tarczy i tarczę do krojenia w plastry, zamknąć pokrywą tarczy. Posiekać przygotowaną cebulę – wkładać kawałki cebuli do otworu pokrywy, popychać popychaczem – czas 5 sekund, prędkość 5.
Krok 5 – Otworzyć pokrywę, wyjąć tarczę i trzpień, założyć mieszadło. Do cebuli wlać 20 g oleju, zamknąć pokrywą dzbanka, otworzyć zaślepkę, poddusić cebulę – temperatura 85˚C, czas 5 minut, prędkość 1.
Krok 6 – Otworzyć pokrywę, do cebuli włożyć 400 g mięsa z uda kurczaka pokrojonego na kawałki oraz 100 g boczku wędzonego pokrojonego w niedużą kostkę, wlać 100 g wody, dodać 1 łyżeczkę soli, 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, szczyptę chili. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 1.
Krok 7 – Otworzyć pokrywę, do mięsa dodać zawartość dzbanka 1 – poszatkowane warzywa. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 95˚C, czas 10 minut, prędkość 2.
Krok 8 – Otworzyć pokrywę, dodać 400 g przecieru pomidorowego i 1 łyżeczkę cukru. Zamknąć pokrywę, otworzyć zaślepkę, gotować – temperatura 100˚C, czas 8 minut, prędkość 1.
Krok 9 – Otworzyć pokrywę, spróbować, ewentualnie doprawić. Ragout podawać z ryżem, kluseczkami lub pieczywem i surówką.