Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Racuchy z twarogu

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
5 min
Liczba porcji:
4
Czas smażenia:
10- 15 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • iCoook MRK-28
  • Sam Cook PSC-11
  • iCoook MRK-38
Użyte akcesoria:
  • nóż
Składniki:

250 g sera białego półtłustego

120 g mąki orkiszowej (lub pszennej)

50 g drobnego cukru

30 g gęstego jogurtu naturalnego

1 pełna łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

Szczypta soli

Olej do smażenia

Mąka do podsypania

Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Termorobot Sam Cook WiFi PSC-11
Zobacz więcej
Patelnia MPC-24/10/01
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Do naczynia miksującego z nożem włożyć 250 g pokruszonego sera białego półtłustego. Zamknąć pokrywę dzbanka, zmiksować ser – czas 15 sekund, prędkość 5.

Krok 2 – Otworzyć pokrywę, do sera dodać 120 g mąki orkiszowej lub pszennej, 50 g drobnego cukru, 30 g gęstego jogurtu naturalnego, 1 pełną łyżeczkę cukru waniliowego, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wbić 2 jajka, dodać szczyptę soli. Zamknąć pokrywę dzbanka, zamknąć zaślepkę, zmiksować ciasto – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę dzbanka, za pomocą łopatki przełożyć ciasto na stolnicę lub blat. Ciasto lekko zagnieść, uformować wałek, podzielić go na jednakowe kawałki wielkości jajka. Podsypując lekko mąką formować płaskie, okrągłe kotleciki grubości ok 1cm. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotleciki z obydwu stron aż się lekko zrumienią. Podawać na ciepło np. ze słodką śmietanką i owocami, cukrem pudrem lub konfiturami.

Udostępnij:
0 0 votes
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

Zrobiłam 2 wersję tego przepisu. Pierwszą bez jajek, że względu na alergię, drugą zgodnie z przepisem. Wersja bez jajek wyszła Ok. Ciasto z minimalną ilością mąki dało się uformować w wałek i podzielić na placki. Wersja z jajkami była lejącą. Trzeba było dodać sporo mąki, aby dało się uformować wałek a z niego placuszki. Wersja bez jajek, jako mniej mączna, była smaczniejsza. Ponadto w przepisie jest nieścisłość. W składnikach jest 100g mąki, a w opisie wykonania 120 g mąki. Użyłam większej ilości. Racuszki smakowały mimo wszystko.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz i propozycję ulepszeń przepisu. Bardzo ciekawa opcja bez jajek – wypróbujemy 🙂 Konsystencja ciasta zależy też od rodzaju dodanego sera białego i czy razem z nim wlaliśmy do ciasta serwatkę. Jeśli ser był wodnisty (z serwatką), wtedy do ciasta trzeba dodać więcej mąki. Życzymy udanych wypieków 🙂

JustynaJusta

Dołączam do komentarza. Otóż to w składnikach mamy 100 g mąki a juz dalej podczas robienia ciasta 120 g mąki. I faktycznie ciasto lejące, musiałam sporo mąki dodać.

Zobacz również
Zupa marokańska harira
Zupa włoska minestrone
Zupa azjatycka ramen
Zapiekana cukinia po meksykańsku
Sorbet truskawkowo- bananowy
Polędwiczki z kurczaka z ryżem i parmezanem
Pieczone brzoskwinie z owsianą kruszonką
Pełnoziarniste gofry
Kurczak z ryżem i warzywami
Fit naleśniki pełnoziarniste
Filety z kurczaka po grecku
Chlebek bananowy
Bananowe placuszki owsiane
Cocktail owocowy
Limoncello
Lody melonowe
Słodki chleb pandolce
Muffinki marchewkowo-migdałowe
Czarny burger z łososiem
Dorsz na parze z cebulą i oliwkami
Sałatka z ośmiornicy
Sorbet kawowy
Kurczak w pomarańczach
Kaczka z sosem malinowym
Pizza z mortadellą i burratą
Ravioli z szynką na kremie z zielonego groszku
Tagliatelle z pesto pistacjowym
Letnia sałatka z makaronu
Risotto ze szparagami, sosem z gorgonzoli i olejem bazyliowym
Sałatka Pantesca
Sałatka z komosy ryżowej
Letnia sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy
Sałatka ziemniaczana z musztardą
Pieczony schab w marynacie jogurtowej
Odrywany chlebek czosnkowo- ziołowy
Pasztet w słoiku
Nuggetsy z pieczarek
Śniadaniowe placki szpinakowe
Makaron w sosie śmietanowym
Kawa mrożona nasza
Sałatka ze świeżym tuńczykiem i awokado
Panna cotta z sosem owocowym
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
Sałatka gyros
Francuskie ślimaczki z kurczakiem i pieczarkami
Drożdżowa strucla z jabłkami
Ciasto góra lodowa
Ciasto 3 bit
Likier krówkowy
Ciasto Piegusek
Wegański pudding tofu z truskawkami
Naleśniki z ciecierzycy z nadzieniem z twarogu i łososia
Kawa mleczna
Domowa nalewka tofifi
Budyń jaglany z musem z mango
Smoothie pomarańczowo-grejpfrutowe
Smoothie bananowo – gruszkowe
Sok pomarańczowy
Pożywne Smoothie
granita truskawkowa
Granita truskawkowa
Domowy krem pistacjowy
Czekolada  a’la dubajska
Domowe ciasto kataifi
Ciastka czekoladowe – Serca
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Tylko wymagane Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek
Dostosuj zgody
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane dla działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Przechowują dane narzędzi analitycznych, np.: Google Analytics.
Przechowują dane związane z działaniem reklam.
Umożliwia wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.

Brak plików cookies.

Umożliwia wyświetlanie reklam spersonalizowanych.

Brak plików cookies.

Zapisz ustawienia Akceptuj wszystko
Ustawienia ciastek