Autor: MPM
Dodaj do ulubionych
Favorite

Pulpety z indyka z warzywami

Stopień trudności:
łatwy
Czas przygotowania:
15 min
Liczba porcji:
4
Czas gotowania:
35 min
Przepis dla:
  • iCoook MRK-18
  • Sam Cook PSC-11
Użyte akcesoria:
  • nóż
  • tarcza
  • naczynie do gotowania na parze
Składniki:
  • 400 g mięsa udźca z indyka bez skóry i kości
  • 100 g marchwi
  • 40 g korzenia selera
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 40 g pora (biała część)
  • 30 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 ml wody (miarka)
Do przygotowania przepisu możesz użyć:
Termorobot iCoook MRK-18
Zobacz więcej
Zestaw noży na bloku magnetycznym SNS-4
Zobacz więcej
Przygotowanie:

Krok 1 – Przygotować produkty: Mięso z indyka  pokroić w kawałki ok 2cm, warzywa obrać.

Krok 2 – W  naczyniu miksującym umieścić trzpień i tarczę do krojenia w plastry. Zamknąć naczynie  pokrywą tarczy, pokroić  por – czas 5 sekund, prędkość 6. Otworzyć pokrywę, przełożyć tarczę na drugą stronę – opcja tarcia. Zamknąć naczynie  pokrywą tarczy, zetrzeć marchew, seler i pietruszkę  – czas 8 sekund, prędkość 6.

Krok 3 – Otworzyć pokrywę, usunąć tarczę i trzpień,  za pomocą łopatki wyjąć warzywa do innego naczynia. W urządzeniu umieścić nóż, włożyć warzywa, wlać oliwę. Zamknąć pokrywę dzbanka. Otworzyć zaślepkę, poddusić warzywa – temperatura 120˚C, czas 8 min, prędkość 1.

Krok 4 – Otworzyć pokrywę.  Do warzyw dodać połowę mięsa (200g) zamknąć pokrywę.

Krok 5 – Posiekać mięso – czas 11 sekund, prędkość 7. Otworzyć pokrywę, za pomocą łopatki  przełożyć masę do innego naczynia.

Krok 6 – Do naczynia miksującego włożyć drugą część mięsa – 200g. Zamknąć pokrywę. Posiekać mięso – czas 11 sekund, obroty 7.

Krok 7 – Otworzyć  pokrywę,  do naczynia dołożyć zmiksowane wcześniej mięso z warzywami, wsypać przyprawy, zamknąć pokrywę i wymieszać masę – czas 20 sekund, prędkość 4.

Krok 8 – Otworzyć pokrywę,  przy pomocy łopatki wyjąć masę mięsną do miski. Z masy uformować 4 owalne/okrągłe pulpety. W pojemniku do gotowania na parze położyć paski papieru do pieczenia szerokości przygotowanych pulpetów, tak, aby para mogła swobodnie krążyć w pojemniku. Mięso ułożyć na papierze do pieczenia, posypać słodką papryką, lekko skropić oliwą z oliwek. Do naczynia miksującego wlać 1 litr wody, zamknąć pojemnikiem z mięsem, przykryć pokrywą i gotować – temperatura 105˚C, czas 30 minut, prędkość 1.

Krok 9 – Pulpety  wyjąć z pojemnika, podawać  jako danie obiadowe z dodatkiem  np. sosu koperkowego, grzybowego lub innego, z kaszą lub  puree ziemniaczanego i warzywami.

Udostępnij:
5 1 vote
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ala

Bardzo smaczne pulpety. Podawałam z warzywami z wody a wszystko okraszone masełkiem. Polecam.

joanna.szustakiewicz

Dziękujemy za komentarz 🙂 Bardzo nas to cieszy. Pozdrawiamy serdecznie 🙂

Zobacz również
Pierniczki z okienkiem
Masa makowa
Drożdżowa gwiazda z makiem
Drożdżowa choinka z makiem
Bezowe choinki
Sernik krówkowy na kruchym cieście
Sernik z rosą
Sałatka śledziowa z papryką
Ryba w zalewie octowej
Ryba w zalewie pomidorowej
Uszka z grzybami
Piernik „Last Minute”
Makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński
Kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami
Korzenne kruche ciastka nadziewane kajmakiem
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Drożdżowe pierogi z pieczarkowym farszem
Oponki serowe
Ciasteczka dyniowo marchewkowe
Torcik kokosowo-jagodowy na rumowym biszkopcie
Zielone kopytka
Napój z pietruszki
Sałatka z indyka
Napój czekoladowo-orzechowy